Nastavlja se program preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje.

0
1089

Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 28. veljače 2019., donijela je Zaključak kojim se prihvaća nastavak Programa preventivnih sistematskih pregleda za 2019. godinu.

Program preventivnih sistematskih pregleda namijenjen je hrvatskim braniteljima koji su u obrani suvereniteta RH, u borbenom sektoru, sudjelovali više od 200 dana te dragovoljcima i hrvatskim braniteljima u teškoj novčano – materijalnoj i zdravstvenoj situaciji.

U cilju zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja, Ministarstvo je pokrenulo Program preventivnih sistematskih pregleda koji je usmjeren na prevenciju onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti u populaciji hrvatskih branitelja.Nositelji programa su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a usluge preventivnih pregleda obavljaju županijske bolnice, opće bolnice, klinički bolnički centri te Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji stvara bazu podataka o zdravstvenom stanju osoba koje su pristupile pregledu i analizu dobivenih podataka.

Za vrijeme provođenja Programa, od 2016. do 2018. godine, pregledana su 39.972 hrvatska branitelja. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazali su da je po završenom sistematskom pregledu 43,8 posto hrvatskih branitelja koji su pristupili pregledu dobilo preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, a preporuku daljnjeg tretmana specijaliste dobilo je 49,3 posto hrvatskih branitelja što ukazuje na potrebu nastavka provedbe ovog Programa za kojeg su na proračunskoj poziciji Ministarstva osigurana sredstva u iznosu 21 milijun kuna.

Izvor:https://branitelji.gov.hr/vijesti/nastavak-programa-preventivnih-sistematskih-pregleda/2287

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here