Na Turnju Gromovi obilježili 26. obljetnicu obrane Turnja

Dana 8. listopada 2017.g., povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, URV 2.gbr  Gromovi, Podružnica karlovačke županije obilježila je 26. obljetnicu sudjelovanja „Gromova“ na karlovačko-dugoreškom bojištu, te 26. obljetnicu obrane Karlovca na turanjskom mostu. Svečanost je počela okupljanjem članova udruge, uvaženih gostiju i braniteljskih udruga kod muzeja Domovinskog rata na Turnju. Nakon toga pristupilo se polaganju vijenaca i paljenju svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Turnju. Izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi koje je predvodio  predsjednik udruge Ivan Krupec s predsjednicima podružnica i Udrugom Crne mambe položili su prvi  vijenac i zapalili su svijeće.Potom su svijeće zapalili i članovi obitelji poginulih „Gromova“, te  izaslanik Zapovjednika HKoV-a  pukovnikMandl, gradonačelnik  Karlovca gospodin Damir Mandić, te izaslanstva: Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja karlovačke županije, grada Ozlja, udruge: 110. , 129., 137. brigade HV-e, 1.gbr Tigrovi, Udruga SJP „Grom“,  udruga Rebelsi, OMB, UHDDR i obitelji poginulih Primorsko goranske županije te udruga branitelja policijske ispostave Barilović. Po završetku polaganja vijenaca  don Milenko Majić održao  je molitvu sve poginule, umrle i nestale pripadnike 2. gbr Gromovi i sve hrvatske branitelje. U crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu služena je Sveta  Misa za poginule Gromove i sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu. Svetu Misu predvodio je velečasni Dražen Karačić uz koncelebraciju velečasnog Ferdinanda Varzića i don Milenka Majića.

Nakon Svete Mise u Domu HV-e „Zrinski“ u Karlovcu  upriličena je prigodna svečanost obilježbe. Svečanost su uveličali svojim dolaskom župan karlovačke županije gospodin Damir Jelić sa suradnicima te zamjenica gradonačelnika grada Duge rese gospođa Kristina Srakočić.

Prigodnim govorima na svečanosti obratili su se: predsjednik Karlovačke podružnice Milan Valentić, predsjednik URV 2. gbr Gromovi Ivan Krupec i gradonačelnik grada Karlovca gospodin Damir Mandić.

Pjevački zbor Petar Svačić svojim izvedbama pjesama dao poseban svečani ton ovom obilježavanju.

tekst: Dražen Marčić

foto: Franjo Mlinarić