Na stručnom skupu nastavnika povijesti o operaciji Maslenica istaknut i značaj 2. gbr Gromovi

0
1024

Stručni skup o Domovinskom ratu za više od 200 učitelja i nastavnika povijesti osnovnih i srednjih škola RH-a održao se od 25. do 27. ožujka 2013. godine u zadarskom hotelu Kolovare. Ovogodišnja tema trodnevnog stručnog skupa, koji šestu godinu zaredom za učitelje i nastavnike povijesti organizirala državna Agencija za prosvjetu i obrazovanje bila je posvećena operaciji Maslenica. Kroz stručna predavanja istaknutih znanstvenika i povjesničara i svjedočenjem sudionika operacije, učitelji i nastavnici će moći bolje razumjeti ulogu i značenje operacije Maslenica te se tako kvalitetnije pripremiti za nastavu povijesti o Domovinskom ratu.

Obzirom na to da je tema Domovinskog rata znanstveno nedorečena i nedovoljno zastupljena u nastavi povijesti i školskim udžbenicima, Agencija za odgoj i obrazovanje pokrenula je 2006. godine stručno usavršavanje da bi učitelji i nastavnici što stručnije i profesionalnije, isključivo na osnovi činjenica i prikupljenih dokaza te znanstvenih istraživanja, poučavali učenike o Domovinskom ratu. Na stručnim skupovima kao predavači sudjeluju i drže predavanja istaknuti znanstvenici i povjesničari koji se bave Domovinskim ratom, sudionici Domovinskog rata i nastavnici, sa svojim učenicima koji su radili projekte ili istraživačke radove na temu Domovinskog rata.

Treba imati na umu da ove godine srednju školu završava posljednja ratna generacija djece koja su rođena u vrijeme Domovinskog rata, 1995. godine. Već sada imamo generacije rođene nakon Domovinskog rata i ne smijemo dopustiti da sve ono što se događalo novim generacijama ostane nepoznato. Domovinski rat ima svoje vrijednosti, a učitelji i nastavnici su ti koji mogu što autentičnije prenijeti ta događanja – kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.
Skup je otvorio zadarski povjesničar dr. sc. Zlatko Begonja, nakon kojeg su o operaciji Maslenica govorili brigadir Danijel Kotlar i pukovnik Boris Jacović.

Ratni veteran Gromova, pukovnik Boris Jacović, tadašnji zapovjednik Taktičke skupine 2. gardijske brigade „Gromovi“ na novigradsko-zadarskom bojištu, kazao je kako je operacija Maslenica bila iznimno zahtjevna za obje strane koje su u njoj sudjelovale. Po prvi puta u tijekom cijelog rata s obje strane sukobile su se najelitnije postrojbe. Po prvi puta je neprijateljska strana stvarno htjela demonstrirati svoju snagu te dokazati kako, izgubi li neko područje, ono može s lakoćom vratiti, istaknuo je Jacović. Član Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, istraživač i prof. Tomislav Šulj između ostaloga je u svome izlaganju opetovano ukazao na nedovoljno vrjednovanje i isticanje značaja i presudne uloge postrojbi HV-a u protuudaru srpskih snaga, kao što je bila uloga 2. gardijske brigade „Gromovi“ u obrani Novigrada i Paljuva i time ostvarenog uspjeha u operaciji Maslenica.

Do kraja stručnog skupa  27. ožujka o tijeku operacije Maslenica uz stručne predavače i povjesničare govorili su i drugi sudionici operacije, brigadir Stanko Čelar, te pukovnici Marko Čulina i Svemir Vrsaljko.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here