Na proslavi 22. obljetnice Prvog hrvatskog gardijskog zdruga (Foto)

0
1232

„Nakon oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, od ove godine slavimo s još većim ponosom naše obljetnice vojnih postrojbi, pa prema tome i 22. obljetnicu Prvog hrvatskog gardijskog zdruga, koji je bio najelitnija Hrvatska vojska u vrijeme agresije na Hrvatsku, sastavljena od dragovoljaca i ljudi velika srca prema domu i Domovini.“ Ovim uvodnim riječima vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac započeo je svečano misno slavlje u prigodi 22. obljetnice 1. HG Zdruga koje se slavilo u subotu 13. travnja 2013. godine u Zavjetnoj crkvi i svetištu Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu.  Obilježavanje je organizirala Udruga ratnih veterana 1. HGZd-a.

Na misnom slavlju sudjelovale su mnogobrojne obitelji poginulih pripadnika ove postrojbe pristigle iz svih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i brojni ratni veterani 1. HGZ-a i njihovi ratni prijatelji iz Udruga ratnih veterana gardijskih postrojba . Udrugu ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ predstavljali su njeni dopredsjednici, umirovljeni pukovnici Željko Ćubela i Ivan Mandić. Uz ratnog zapovjednika 1. HG Zdruga umirovljenog generala Milenka Filipovića, slavlje su uzveličali i ratni generali Krešimir Ćosić, Ljubo Ćesić i Tihomir Blaškić, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz biskupa pozdravnim riječima i zahvalom obratio se i ratni zapovjednik general Milenko Filipović, posebno pozdravivši i zahvalivši obiteljima poginulih branitelja na žrtvi koju podnose zbog gubitka svojih najmilijih i što uvijek dođu u velikom broju na ovu svečanost.

Biskup je u propovijedi ohrabrio obitelji poginulih i branitelje Isusovim riječima iz današnjeg evanđelja: „Ne bojte se! Ja sam.“ Naglasio je da blizina Isusove osobe tjera svaki strah i bojazan i da nam Isus poručuje da se uvijek možemo osloniti na Njega, uvijek kada nam se čini da je nemoguće izdržati.  Biskup je pozvao na njegovanje mira i čuvanje stečene slobode i povjerenje u Crkvu, jer je ona u nama i među nama prisutnost Božje snage i svjetla. Potom je istakao kako je Isus najviše naglašavao krjepost vjere i nade. „Da nije bilo vjere i nade kod naših branitelja ne bismo imali slobode.“  Usporedivši Domovinski rat koji je bio nalik na uzburkano more iz današnjeg evanđelja, podsjetio je kako nije bilo vjernika kršćanina koji se nije molio Bogu i svoju sudbinu stavljao u Božje ruke. „Molitva, postojanost branitelja i sklad naroda darovali su nam slobodu. I danas postoje oluje koje su istinska kušnja slobode i vjere. Princip je uvijek isti, sve možemo s Bogom i zajedničkom slogom.“  Tko je izgubio vjeru, izgubio je i nadu. Veliki neprijatelj nade je ravnodušnost… Na kraju homilije vojni ordinarij podsjetio je na neke vrijednosti koje su resile pripadnike ove postrojbe u Domovinsko-obrambenom ratu. Postoje vrijednosti od kojih se ne odstupa, što više, za njih se daje život, zatim vjera u Boga Isusa Krista u svim nedaćama života jer ne vjerujući postaje se gubitnik na svim područjima života. Poginuli branitelji nam pokazuju gdje su prave snage obnove društva i našeg naroda, a to je sloga, zajedništvo i međusobno povjerenje. Ne dopustiti da nam drugi tumače povijest i iskrivljuju Domovinski rat jer su prevelike žrtve uložene da bismo olako zaboravili istinu Domovinskog rata, zato je naglasio i važnost obilježavanja ovakvih obljetnica. I kao zaključak biskup je istaknuo kao najvažniju vrijednost, a to je da se nikada ne gubi nada. „Ne bojte se! Ja sam“, poručuje nam Isus u današnjem evanđelju.

Na kraju su svi sudionici misnog slavlja u procesiji predvođeni stjegovima RH i 1. HG zdruga izašli izvan crkve do Piete Croatica na istočnom pročelju Svetišta gdje su položili vijenac i zapalili svijeću u spomen na poginule pripadnike ove postrojbe. Vojni biskup Juraj jezerinac je predvodio molitvu za poginule.

Nakon toga nastavljeno je u prostoru pokraj Svetišta druženje branitelja, obitelji poginulih, svećenika i gostiju.

1. hrvatski gardijski zdrug ustrojen je 18. travnja 1994. godine. Udruga ratnih veterana 1. HGZd obilježava 22. obljetnicu u spomen na sve poginule hrvatske branitelje iz specijalnih postrojbi MORH-a i GS HV ustrojenih 1991. godine, te Lakojurišne brigade, od kojih je nastao i čiji je pravni slijednik bio, te svih poginulih branitelja u sastavu samoga Zdruga. Ova elitna visokoprofesionalna gardijska postrojba sudjelovala je u najpresudnijim bitkama Domovinskog rata. Tijekom 2000. godine Prvi hrvatski gardijski zdrug je prestao egistirati. Tada su mnogobrojni pripadnici ove postrojbe između ostalih postrojba premješteni i u 2. gardijsku brigadu „Gromovi“ pa je ta poveznica 1. HGZd i Gromova još i veća. Nazočnošću predstavnika Udruge ratnih veterana Gromova,i nekoliko članova Udruge na ovoj obljetnici željeli smo izraziti duboko poštovanje i zahvalnost pripadnicima ove postrojbe, a napose onima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske. I ovom prilikom našim prijateljima i braći čestitamo ovu važnu obljetnicu.

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here