Na obilježavanju Dana branitelja Grada Zagreba

0
1375

Središnji dan obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba je upravo 30. svibnja. Predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ ali i mnogi drugi ratni veterani Gromovi sudjelovali su na svečanostima i obilježavanjima tijekom cijeloga dana 30 svibnja 2012. godine. U jutarnjim satima, u spomen na poginule, nestale i umrle branitelje položeni su vijenci i zapaljene svijeće na groblju Mirogoj, kod središnjeg križa, na Kenotafu i grobu ratnog ministra obrane Gojka Šuška te grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U 10,00 sati održana je svečana akademija i prijem branitelja u Gradskoj skupštini, u 11,00 sati otvorena je izložba „Dani poslije“ u auli Gradske skupštine. U 14,30 sati je u palači Dverce zagrebački gradonačelnik Milan Bandić upriličio svečani prijem ratnih zapovjednika i branitelja zagrebačkih ratnih zapovjedništava i postrojbi HV-a i MUP-a te predstavnika Udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Također posebno svečano je bilo i u večernjim satima na Jarunu. U 19,00 sati je služena sveta misa za poginule branitelje u zavjetnoj crkvi Sveta mati Slobode. U crkvi ispunjenoj mnoštvom branitelja, obitelji poginulih, ratnih invalida i župljana misno slavlje je ispred Vojnog ordinarijata predvodio pater Zdravko Barić, vojni kapelan Počasno zaštitne bojne.

Svečanost je završena predstavljanjem monografija  1. Hrvatskog gardijskog zdruga, 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i 2. gardijske brigade „Gromovi“ u velikoj dvorani crkve Sveta Mati Slobode te druženjem branitelja. Ove godine organizator obilježavanja Dana branitelja je Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba uz potporu mnogih institucija i udruga među kojima je Zbor udruga hrvatskih gardijskih brigada koji čini i 2. gbr „Gromovi“.

 

Pozivamo Gromove koji su u mogućnosti da se i 31. svibnja u 19,00 sati uključe u mimohod zastava ratnih postrojba i sudjeluju u svečanoj procesiji povodom svetkovine zaštitnice Grada Zagreba, Majke Božje od Kamenitih vrata, od Katedrale do Kamenitih vrata.

 

Jedan dio obilježavanja zabilježen je i s našim fotoaparatima, pa pogledajte kako je izgledalo:


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here