Mrtvi se ne vraćaju (Foto)

0
1379

PETRINJA – Sinoć  je u Hrvatskom domu predstavljena knjiga Antuna Jozinga „Mrtvi se ne vraćaju“. Prvi je to roman snajperista koji je na početku Domovinskog rata odgovorio na zov Domovine. U romanu je prepričao brojne događaje u kojima se našao na ratištu Banovine:

„Samo što su ti događaji, hajmo reći, književnički uređeni, tako da to bude čitljivo. Jer tu nisu samo podaci. I junaci su istinski, ljudi su istinski, no imena nisu prava.”

Na naše pitanje da izdvoji jedan najzanimljiviji događaj, Jozing to ne može napraviti:
„Događaji u to doba su bili tako intenzivni, tako pretrpani. Tako je to bilo. Veliki događaji su se nizali jedan za drugim. To je garda, Druga gardijska brigada, u ono su se doba nazivali Gromovi.”
Jozing se sjetio i svog suborca Petrinjca Predraga Matanovića: „Nisam ga dobro poznavao. Imao sam čast i sreću što sam ga sreo u nekoliko navrata. Taj čovjek je fascinirao sve, pa i mene. Mislim da smo mi svi bili spremni izginuti.”, dodao je Jozing.

Uvod u predstavljanje je držao predsjednik Udruge veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Mile Krišto. Ova knjiga, u izdanju Hrvatskog slova, zasigurno će naći svoje mjesto na mnogim policama branitelja i svih onih koji se zanimaju za Domovinski rat iz osobne perspektive.

Marin Fran

 www.portal53.hr

Na predstavljanju je o romanu „Mrtvi se ne vraćaju“ govorio i gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić. Kao aktivni sudionik Domovinskog rata i sam se u mnogim Jozingovim situacija prepoznao, a vjeruje da će i mnogi branitelji prepoznati svoju ratnu situaciju čitajući ovaj roman. Većina koja su pisali o Domovinskom ratu pisali su faktografski, dok Jozing piše i svoje doživljaje. Gradonačelnik je istakao Jozingovo nevjerojatno sjećanje na sve te događaje, detalje, što pokazuje kako rat ostavlja duboki trag u onome koji je u njemu sudjelovao. Antun je plastično opisao dan za danom što se događalo i sva ta ratna zbivanja, tako da se čitajući osjećate kao da se sada nalazite na prvoj crti bojišnice, naglasio je Nenadić. „Preporučujem svima onima koji su bili u Domovinskom ratu da pročitaju ovaj roman, a dao sam ga i mojoj djeci“. To je kao jedan dnevnik koji je proživio i njihov otac, dodao je Nenadić.

Antun Jozing uložio je veliki trud da napiše nešto o Domovinskom ratu, i to osobito cijenimo. Mnoge stvari su nekorektno napisane o Domovinskom ratu, na žalost i u udžbenicima, no nakon oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima morat će se napisati istina zaključio je Željko Nenadić.

Fotogalerija:

(URV 2. gbr Gromovi)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here