Mostarsko –bojište, obilazak Gromova

0
1371

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi organizirala je trodnevno putovanje obilaska „Južnog bojišta“. Nakon prvog dana obilaska Gromovi i članovi obitelji  poginulih Gromova na Južnom bojištu,  24. listopada obišli su mostarsko bojište.

Obilazak nekadašnjeg mostarskog bojišta otpočeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Buni, a potom i na spomeniku poginulim  braniteljima IV. bojne HVO-a „Tihomir Mišić“ pokraj mostarske katedrale.. Zajednički vijenac su položila izaslanstva; Ministar branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo sa suradnicima, predstavnici braniteljskih udruga HVO-e i URV 2. gbr Gromovi. Uz nekadašnju mostarsku bojišnicu Gromovi su posjetili mostarsku katedralu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji te franjevačku crkvu i samostan Svetog Petra i Pavla. Gvardijan samostana fra Danko Perutina je uz riječi dobrodošlice i zahvale održao predavanje o povijesti mostarskih franjevaca i duhovni nagovr.

Predsjednik HVIDR-e Mostar Miro Šunjić s kolegama predsjednicima braniteljskih udruga HVO-e primio je izaslanstvo Udruge u prostorijama HVIDR-e Mostar. Predstavio svoje suradnike i kolege predsjednike braniteljskih udruga HVO-a s kojima zajedno djeluju na području Mostara.  Tom prigodom HVIDR-a Mostar udruzi je uručila prigodne poklone.

Nakon prijema u Mostarskoj HVIDR-i u Ministarstvu branitelja  izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi predvođeno predsjednikom URV 2. gbr Gromovi Ivanom Krupecom primio je ministar Oliver Soldo sa suradnicima te predstavnicima braniteljskih udruga HVO-a. Ministar Oliver Soldo zahvalio se Gromovima  na dolasku i ukratko ih upoznao o radu i načinu funkcioniranja Ministarstva kao i programima kojima se podupire rad braniteljskih  udruga  na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Isto tako ministar je pozvao Udrugu  na suradnju i otvorenu komunikaciju kako bi se što bolje moglo pristupiti rješavanju svih otvorenih problema vezano za braniteljsku populaciju.

Prigodnim riječima u Ministarstvu obratio se i predsjednik URV 2. gbr Gromovi Ivan Krupec. Predsjednik je prezentirao ciljeve zbog čega je udruga  osnovana, koji su ciljevi djelovanja udruge, prezentirao je rad udruge, te planove za budućnost rada udruge.U znak zahvale ministru Oliveru Soldi, URV 2. gbr Gromovi uručila je monografiju 2. gbr Gromovi.

Nakon službenog prijema u Ministarstvu branitelja na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru položeni su vijenci i svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. U zajedništvu veterana Gromova i pripadnika HVO-e nastavljeno je druženje u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. U znak zahvale za srdačan prijem i organizaciju dolaska Gromova na Mostarsko bojište, URV 2. gbr Gromovi uručila je monografije 2. gbr Gromovi predsjedniku HVIDR-e Mostar Miri Šunjiću, predsjedniku UDDR Mostar Mili Pušiću, Zajednici županijskih udruga udovica i roditelja poginulih branitelja HR HB te plakete Udruzi udovica poginulih branitelja Mostara, predsjedniku Udruge nositelja visokih ratnih odličja HVO-a Mostar Davoru Juriću, udruzi  specijalne policije HNŽ-a i predsjedniku udruge  vojne policije HVO-a Draženu Krešiću.

Nakon zajedništva Gromova i branitelja HVO-a, Gromovi su u pratnji  domaćina obišli crkvu Sv. Ilije u Kruševu. U popodnevnim satima u Međugorju Gromovi su se posvetili obilasku svetišta i duhovnoj obnovi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here