Monografija 2. gbr Gromovi donirana u Osnovne škole Primorsko-goranske i Istarske županije

0
1318

Nastavljajući provoditi program „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi je 2. ožujka 2018. godine izvršila podjelu Monografije 2. gbr Gromovi u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Monografije 2. gardijske brigade GROMOVI u sjedištu Primorsko-goranske županije pročelnik Ureda županije Goran Petrc i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin primili su predstavnike Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi”, koji su tom prilikom donirali Monografiju 2. gardijske brigade “GROMOVI” namijenjenu svim osnovnim škola na području Primorsko-goranske županije.

Udruga uz potporu Ministarstva branitelja provodi projekt donacije Monografije, koja prikazuje ratni put ove brigade od 1991. do 1996. godine na 525 stranica, u knjižnice osnovnih škola diljem Hrvatske, s ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc čestitao je na projektu kazavši kako vjeruje da ga, zbog obima i zahtjevnosti, nije bilo lako ostvariti, no današnja donacija Monografije dokaz je uspješne provedbe.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin podsjetila je da je  PGŽ osnivač 32 osnovne škole na području Županije. Istaknula je kako će Monografija biti podijeljena na sastanku s ravnateljima osnovnih škola koji će se sljedećeg tjedna održati u Lovranu. “Knjiga je napisana prema svjedočanstvima koje ste doživjeli i mislim da je time njena važnost daleko najveća,” zaključila je Stilin.

Predsjednik Udruge Ivan Krupec podsjetio je da je Brigada osnovana 15. svibnja 1991 te je prošla gotovo sva ratišta u Republici Hrvatskoj. Kroz brigadu je prošlo preko devet i pol tisuća gardista, među kojima 71 s područja Primorsko-goranske županije. U ratnim zbivanjima 204 pripadnika Brigade je poginulo a 4 se smatra nestalim, od kojih 9 pripadnika iz Primorsko-goranske županije te je oko 1700 pripadnika ranjeno. “Smatram da su svi oni zaslužili da napravimo ovako djelo kao što je monografija “Gromovi.” Namijenili smo da svaka škola dobije knjigu, jer je učenje majka mudrosti. Zaboravljamo, a ono što se zapiše ostaje,” istaknuo je Krupec.

Krešimir Maretić, voditelj projekta, nadovezao se da Udruga radi od 2007. godine, uz brigu za svoje članove i obitelji stradalnika, sakuplja i arhivsku građu te je ovo već treća izdana knjiga. Podsjetio je na ratni put Brigade istaknuvši da je sudjelovala u obrani najznačajnijeg operativno-strateškog prostora obrane Hrvatske koji je obuhvaćao trokut Zagreb-Sisak-Karlovac.

Uz predstavnike Primorsko-goranske županije, primanju su prisustvovali i predstavnici ostalih osnivača škola s područja županije, pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, pročelnica UO za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Grada Crikvenice Jasminka Citković i ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić te u ime Grada Opatije voditeljica Odsjeka za društvenu djelatnost Zlata Torbarina, koje su zahvalile na primljenoj donaciji.

tekst i foto: www.pgz.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here