Mladim Gromovima predstavljena 2. gardijska brigada

Od preustroja OS RH 2008. godine, i gašenja 2. gardijske brigade „Gromovi“, uz novoustrojenu 2. mehaniziranu bojnu – Gromovi gardijske motorizirane brigade HKoV-a, nositelj čuvanja uspomene, baštine i tradicije brigade Gromova je Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade i Vojna kapelanija sv. Ilije Proroka (Gromovnika). Kroz mnoge aktivnosti koje postrojba, Udruga i vojna kapelanija Gromova na tom polju čine, svakako je važna aktivnost predstavljanja ratnog puta, uloge i doprinosa Brigade u obrani Domovine tijekom Domovinskog rata, kao i 17 godina djelovanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ u sustavu OS RH. Nakon završene specijalističke obuke, većoj skupini novopridošlih mladih naraštaja hrvatskih vojnika raspoređenih u djelatnu vojnu službu u 2. mb „Gromovi“, uz zapovjednika bojne Gromovi, bojnika Romana Kelnerića Gromove je 26. svibnja u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji video projekcijom i izlaganjem predstavio nekadašnji ratni načelnik  Operativnog odjela Zapovjedništva  2. gbr, a sada član Upravnog odbora Udruge, umirovljeni brigadir Stjepan Domjanić.

Sutra će vojni kapelan don Milenko Majić mladim Gromovima predstaviti odlike, vrjednote i požrtvovnost hrvatskih vojnika, branitelja Gromova za svoj narod i Domovinu. Upoznat će ih s vojnom kapelom sv. Ilije Gromovnika, koja je ujedno i spomen kapela za 208 poginulih Gromova u Domovinskom ratu. Kapelom koju su 2000. godine zajedničkim snagama i sredstvima izgradili tadašnji pripadnici 2. gardijske brigade. Također upoznat će ih s poviješću vojnog dušobrižništva u 2. gbr i općenito s vojnim dušobrižništvom kojeg u MORH-u i OS RH provodi Vojni ordinarijat u RH.