Misno slavlje za žrtve vukovara i Škabrnje (Foto)

0
1321

Euharistijsko slavlje za sve poginule u obrani Vukovara, Škabrnje i Domovine Hrvatske u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu u ponedjeljak 18. studenoga predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u koncelebraciji s generalnim vikarom vojne biskupije dr. o. Jakovom Mamićem, provincijalom Hrvatske salezijanske provincije don Pejom Orkićem i desetak svećenika.

Na početku mise, biskup Šaško rekao je da se toga dana spominju ponajprije Vukovara i Škabrnje, no, “u nama su molitve za našu zemaljsku domovinu, našu Hrvatsku; molitve poglavito za nas kršćane, da budemo dostojni Kristove ljubavi i da u svojoj odgovornosti i pozivu ne zaniječemo istinu i ne budemo ravnodušni prema potrebama bližnjih”. “Imajući danas u spomenu osobito one pokojnike čija mjesta pokopa ni grobove mržnja ne želi otkriti, nemojmo dopustiti tuzi da naruši vjerničku radost, onu radost koja započinje praznim grobom, mjestom Kristova uskrsnuća”, rekao je biskup Šaško u homiliji te u osvrtu na prvo čitanje istaknuo kako za nas, Hrvate, i za svako srce, osjetljivo za ljudsku patnju, nema stvarnosti koja bi tako približila “grozotu pustoši” od one koja je ostavljena u Vukovaru.

Na Misnom slavlju uz članove braniteljskih udruga, predstavnike OS RH, MUP-a RH, obitelji poginulih i nestalih branitelja, mnogobrojnih domoljuba i vjernika sudjelovali su i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“. Doprinos ljepoti misnog slavlja čitanjem prvog misnog čitanja dao je član udruge, ratni veteran Gromova Stjepan Šalković.

Nakon svete mise održan je koncert pod nazivom „Bogu i domovini“. Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i Tamburaški orkestar Policijske akademije pod vodstvom dirigentice Nevenke Pavleković te brojni drugi izvođači, svečanim koncertom odali su počast žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Brojni nazočni imali su priliku uživati i u nastupima Klape Barun, Adama Končića, Ronalda Brausa, Anje Šovagović Despot, Joška Ševe i Nikoline Pinko.

Organizatori koncerta „Bogu i domovini“ su Klub veterana 148. brigade HV i župna crkva Sveta Mati Slobode. Autorica i voditeljica koncerta bila je Lejdi Oreb.

Web portal Sv. Mati Slobode / URV 2. gbr Gromovi

 

Fotogalerija:

(Sv. Mati Slobode/URV 2. gbr Gromovi)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here