Milanović i Kotromanović krše Ustav Republike Hrvatske!

0
1025

Posljednjih dana kao da se ponovno vodi rat, no ovaj put riječ je o ratu oko proslave Oluje, najpoznatije i najveće operacije Hrvatske vojske koja je postala jednim od simbola Domovinskog rata. U 20. godini od Oluje vodi se rasprava o tome treba li se vojni mimohod održati u Zagrebu na isti dan kad se organizira i proslava u Kninu.

Vlada je u četvrtak, 7. svibnja, na sjednici donijela odluku o osnivanju državnog odbora za proslavu Oluje. Među članovima Odbora nalaze se ministar obrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Predrag Matić.

Dok premijer Milanović tvrdi kako ne može vjerovati da se netko protivi svečanom mimohodu u Zagrebu na Dan pobjede, predsjednica Grabar-Kitarović predlaže da se on održi iduće godine na Dan Oružanih snaga RH kako bismo 5. kolovoza svi bili jedinstveni u Kninu i u zajedništvu odali počast hrabrosti i žrtvi branitelja.

Postavlja se pitanje zašto Vlada odjednom u zadnjoj godini mandata želi mijenjati ustaljenu tradiciju proslave Oluje u Kninu. Ne samo u Kninu, nego u svim hrvatskim gradovima, na Dan pobjede trebale bi visjeti hrvatske zastave te bi svaki grad trebao ponosno obilježiti taj dan. Međutim, micati centralnu proslavu iz Knina potpuno je neshvatljiv i nepotreban potez Vlade.

Na Skupu zajedništva 2. svibnja hrvatski branitelji pokazali su zajedništvo s hrvatskim narodom, isto ono zajedništvo koje je `90-ih obranilo Hrvatsku od velikosrpske agresije. Stoga nas posebno žaloste ovakvi pokušaji razjedinjenja, i to baš na Dan pobjede kada bi zajedništvo trebalo biti najviše izraženo i kada bismo svi trebali biti sretni i ponosni zbog oslobođenja Domovine.

Također, izražavamo zabrinutost zbog ponašanja vladajućih koji Zakon o obrani žele uzdignuti iznad Ustavnog zakona. Naime, prema Ustavu Republike Hrvatske čl. 100: “Predsjednik Republike vrhovni je zapovjednik Oružanih snaga.”

Dakle, prema Ustavu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vrhovna je zapovjednica Oružanih snaga i jedina osoba koja može donijeti odluku o izlasku vojske na ulicu. Do sada se nikada nije dogodilo da hrvatska vojska postupa suprotno odluci Ustava.

U slučaju da Vlada ignorira Ustavni zakon i svoje postupanje temelji na Zakonu o obrani, izvođenje vojske na ulice može se smatrati svojevrsnim pučem dijela izvršne vlasti kao i izazivanjem Ustavne krize.

Ovakva odluka Vlade s jedne nas strane ne iznenađuje jer ista stranka koja je sada na vlasti, 2001. godine je zajedno s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem umirovila hrvatske generale zbog pisma u kojem su iskazali svoje neslaganje s haškim optužnicama. Sada ponovo ta ista stranka traži od hrvatskih generala da otkažu poslušnost vrhunskoj zapovjednici.

U situaciji kada premijer i ministar izvode vojsku na ulice bez odobrenja vrhovne zapovjednice i kada se pokušava u hitnom postupku promijeniti postojeći Zakon o oružanim snagama kako bi ministar obrane zapovijedao Oružanim snagama umjesto predsjednice, mi hrvatski vojnici i policajci izražavamo izrazitu zabrinutost.

U hrvatskoj državi, članici EU i NATO saveza, izvoditi vojsku na ulicu bez odobrenja vrhovne zapovjednice smatramo pripremnom vježbom za državni udar pod krinkom mimohoda. Ovakvi scenariji u svijetu već su viđeni i poznati, stoga osjećamo dužnost upozoriti javnost na problematiku trenutne situacije.

Dražimir Jukić,

predsjednik ZUV HGP-a

IZVOR: http://braniteljski.hr/hrvatska/834-milanovic-i-kotromanovic-krse-ustav-republike-hrvatske

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here