Memorijalni turnir Stjepan Grgac

0
1220

ŽAŽINA – Zamjenik sisačko-moslavačke županice Ivan Nekvapil i član Odbora za branitelje i žrtve iz Domovinskog rata Đuro Belovarić položili su vijenac i zapalili svijeću na grob hrvatskog branitelja Stjepana Grgca u subotu, 17. kolovoza 2013. godine na mjesnom groblju u Žažini.

Stjepan Grgac od prvog dana sudjeluje u obrani domovine kao pripadnik vojne policije, zatim prelazi u 57. samostalnu bojnu (SAMB). 1993. završava tečaj za zapovjednika bojne, a 1994. završava časničku školu na vojnom učilištu “Petar Zrinski” kao najbolji u klasi te na poklon dobiva samokres s ugraviranom posvetom koji mu je na promociji uručio načelnik GSHV general zbora Janko Bobetko.

Nakon odlaska zapovjednika brigade na školovanje, preuzima mjesto zapovjednika brigade, te na njemu ostaje do pogibije. Bio je iznimno čvrst i staložen zapovjednik, voljen od strane svojih ljudi, i nikada nije uzmicao pred ničim.

Svojom je hrabrošću i neustrašivošću pružao primjer drugima i nosio brigadu u svakoj akciji. Njegovo geslo je bilo “ja sam ispred, vi ostali za mnom” tako je i stradao. 4. kolovoza 1995. prvog dana vojno-redarstvene operacije “Oluja”,nakon što je već stradao pukovnik Matanović, zapovjednik 2. bojne “Gromova”, uzeo je desetinu i krenuo u pokušaj spajanja s “Gromovima” koji su upali u žestoke borbe na ulazu u Petrinju.

U toj, za njega kobnoj, Kotar šumi na Rimskom putu iza sebe je u zaklonu ostavio svoje suborce i sam upao ravno u neprijateljsku zasjedu, gdje biva pokošen četničkim rafalom.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadira pješaštva. Sahranjen je u obiteljskoj grobnici na mjesnom groblju u Žažini. 4. kolovoza 1996. na mjestu pogibije, u Kotar šumi, otkriven je spomenik s njegovim poprsjem ispod kojeg je spomen ploča s imenima stradalih na području Kotar šume u vojno-redarstvenoj akciji Oluja. Njegovo ime nosi Športska udruga iz Petrovca na čijem se igralištu, u subotu 17. kolovoza 2013. godine, održao Memorijal Stjepan Grgac – Grga u nogometu.

www.portal53.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here