KOZAREVAC: Heroj Domovinskog rata, Dražen Horvat, dobio ulicu

0
1683

Jučer je u Kozarevcu bilo puno ljudi, domaćih i onih iz udaljenih krajeva Lijepe naše. Povod, obljetnica II gardijske brigade “Gromovi” i obljetnica njihove perjanice “Crne mambe”, elitne postrojbe, za koju nemamo što puno pisati, jer to je već opisano u mnogim knjigama, ali srcima hrvatskih branitelja i rodbine pripadnika “Crnih mambi”. Od Svete mise u Župnoj crkvi, koju je predvodio vlč. Davor Šumandl, a i na drugi način pripomogao u nešto drugom, pročitano je preko 200 pripadnika II GBR “Gromovi”, koji su poginuli za vrijeme oslobađanja Hrvatske države. Nakon, toga na mjesnom groblju položeno je cvijeće i zapaljenje svijeće, poginulom kozarevačkom vitezu, Draženu Horvat, ali i svima onima koji su dali život za stvaranje Lijepe naše. Po protokolu uslijedio je i najsvečaniji trenutak, jučerašnje proslave. Ulica Suhopoljska u Kozarevcu, Odlukom Općinskog vijeće općine Kloštar Podravski uz podršku, Načelnika Općine, Siniše Pavlovića, preimenovana je u Ulicu “Dražena Horvat”. Što reči, ima onih koj ne zaboravljaju svoje susjede, prijatelje, sumještane i na ovaj način se zahvaljuju njihovoj žrtvi. Od jučer i Društveni dom u Kozarevcu nosi ime “Dražen Horvat”. Jedna od legendi Domovinskog rata, Ivica Šafarić Ninja, više puta ranjavan, nikad se nije povukao s bojišta, sanirao rane i opet se vračao na bojišnicu, opisao je Dražena kakav je bio i na koji način je položio život za stvaranje slobodne nam države. Priznajući, da ga ipak” peru” emocije, nije puno govorio, osim da je s Draženom krenuo zajedno u rat, te da je isti jedan od heroja Domovinskog rata. Malo više o Draženu govorio je, umirovljeni učitelj Kozarevačke škole, gosp. Franjo Bartolić i u svojem govorio, nazočne upoznao sa životom Dražena Horvata u Kozarevcu, ali u svom govoru oduševio je sve prisutne, a naglasio je: ” ….zbog tih nepobitnih činjenica zajedno s velikom tugom zbog pogibije Dražena, miješa se i neizmjeran ponos jer smo znali da ovaj rat protiv domaćih izdajnika i srpskih osvajača nećemo nikada izgubiti. Pravda je bila na našoj strani. Na našoj strani je bio hrvatski narod koji je zdušno podupirao svoje branitelje. Kao primjer navodimo akciju “Našim braniteljima”. U doba početka snažne agresije, 1991. god. školska djeca su našim vitezovima kupovala kutiju-dvije cigareta, konzervu hrane, čokoladu i pisala topla pisma, neka samo tiskanim slovima…premda sama nisu imala za vrećicu bombona ili kuglicu sladoleda.

Vi ste, a tu je bio i Dražen, činili herojstva s oružjem u rukama, a hrvatski narod u Domovini, ali i izvan nje, se odricao materijalnih dobara da bi vi mogli obavljati svoje zadaće uz prepuno žrtava i krvi. Takav je hrvatski narod, ali moramo prihvatiti činjenicu da ne znamo izabrati vlast koja će raditi za nas, a ne protiv nas. Vi to bolje znate od mene. (op.a. veliki pljesak nazočnih).

Mještani sela Kozarevac, narod Podravine, zahvaljuje svima koji su pomogli da se ostvare ideje imenovanje društvenog doma i sada ulice imenom Dražena Horvata, viteza koji je položio mladi život za sve nas, za naše idale, koji su snažno izraženi i ostvareni pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana. Hrvatska je skupo platila slobodu koju nismo smjeli tako brzo predati u ruke tuđincima. Je li sloboda kada za svaku sitnicu pitati nekakve europske komisije , komisije zapovijedaju što moramo prodati, a što moramo darovati……(još veći pljesak)….

Današnji će dan ostati zapisan kao dan kada je jedno mao siromašno selo dalo veliku počast skromnom hrvatskom domoljubu, a koji je prije toga dao svoj mladi život za, kako je čvrsto vjerovao, slobodnu i samostalnu domovinu Hrvatsku!” ….bile su to riječi Franje Bartolića, za čiji govor je bilo puno odobravanja i povika podrške, pljeska,  ali isti taj govor tražio se od gostiju, jer je pun istine.

Potom se jedan dio preselio u Društveni dom “Dražen Horvat”, a drugi na mjesno nogometno igralište, te je kasnije uslijedilo braniteljsko druženje.

I samo jedno pitanje svima Načelnicima Općina, na našem kraju, Gradonačelnicima, kada će uslijediti primjer Općine Kloštar Podravski i njenog načelnika, Siniše Pavlovića, te još mnogi neznanih koji su bili za ostvarenje ovog cilja. Ulice, trgovi, te ostala znamenita mjesta moraju imati nazive po poginulim vitezovima Domovinskog rata.

Izvor: djurok.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here