Kovač pred ratnim veteranima: Ne pristajemo više na predodžbu regiona!

0
882

naslovna

Kada se formira nova Vlada, treba biti stabilna, mora biti čvrsta i napokon nakon više od 15 godina postići konsenzus o tome kako Hrvatska mora djelovati prema BiH, prema Srbiji i prema drugim zemljama u susjedstvu, rekao je ministar

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na jubilarnoj 50. stručnoj tribini u organizaciji Zbora udruga Hrvatski ratni veterani održao je govor na temu “Strategija hrvatske vanjske politike – Hrvatska politika prema BiH“.

“Čast mi je biti među vama i nešto malo reći o vanjskoj politici – gdje smo i gdje moramo stići. Rekao bih da nakon 26 godina od proglašenja samostalnosti i ostvarenja temeljnih vanjskopolitičkih ciljeva – vrijeme je za emancipaciju. Ovom Vladom smo dali doprinos misaonoj emancipaciji. Jasno smo rekli, polazimo od sebe, postoji hrvatska politička zajednica, država. Hrvatska ima sebe i ima svoje susjede. Ne pristajemo više na predodžbu regiona. Hrvatska je zanimljiva po poziciji i od toga ne mora bježati. Mi smo i srednja Europa, pa i sam Zagreb, ali imamo i dijelove koji su geografski, ali i kulturno bliži jugoistočnoj Europi. Moramo djelovati prema obje strane. Mi smo prvi, nakon Tuđmana, taj način razmišljanja i javno artikulirali. Poštujemo svoja članstva i u okviru tih članstava mi se emancipiramo”, rekao je Kovač.

Dodao je da se RH nakon ulaska u EU nije uspjela repozicionirati.

“Taj proces emancipacije kompliciran je, posebno u Europi koja se nalazi u trostrukoj krizi; slučaj spašavanja Grčke, krizu vezanu za migracije i odlazak Velike Britanije. Imamo krizu institucija unutar EU-a, proces emancipacije je kompleksan. Mi smo ti koji mijenjamo Hrvatsku. To mora biti naša svijest. Zašto smo izgubili tu svijest da smo mi ti koji mijenjamo sebe i hrvatsko društvo? 1999. godine u posjetu Tuđmanu bio je pokojni njemački ministar Genscher. Tuđman mu se zahvalio i pitao ga zna li tko je najzaslužniji za samostalnost Hrvatske i mu odgovorio je da su za to najzaslužniji hrvatski narod i hrvatski branitelji. Jedino mi možemo Hrvatsku dovesti na pravi put i gospodarski ju preporoditi”.

Komentirao je i Bosnu i Hercegovinu.

“BiH će biti prvi vanjskopolitički prioritet Hrvatske vlade. Mi smo ti koji možemo utjecati na njezinu budućnost. Tko je spasio BiH? Spasili su ju u prvom redu Hrvati koji su se samoorganizirali. Ako ima teza po svijetu da su Hrvati ovakvi ili onakvi – to je misaona borba. Činjenica jest – Hrvati u BiH spasili su u prvom redu BiH, bilo bi inače ‘šaptom je pala’. BiH je komplicirana jer ne postoje samo Hrvati u BiH. Postoje i Bošnjaci i Srbi i drugi građani. Imamo jasno u Ustavu da skrbimo o Hrvatima van države, ali tu postoji i Srbija koja ima odnos prema bosanskim Srbima. Svi mi smo potpisnici Daytonskog sporazuma za mir u BiH. U Ustavu stoji da su sva tri naroda konstituivna, ali isto tako da se može mijenjati Ustav konsenzusom predsjednika svih triju naroda i građana. Ustavni sud je donio odluku o obustavi referenduma o ‘Danu Republike Srpske’, koju nisu poštovali. Zemlje svjedokinje Daytonskog sporazuma su te koje moramo pridobiti za angažman”.

Dodao je da u svijetu danas imamo krize izvan Europe; rat u Siriji, velike migracije s područja Afrike i da zbog toga nema puno koncentracije na situaciju u BiH.

“Treba javno i jasno artikulirati interese Hrvatske u BiH. Bez našeg glasa ne ide. Nismo Njemačka, Francuska, Poljska, ali naš se glas računa kao ravnopravan. Imamo pravo na stav i mišljenje. Kada se formira nova Hrvatska vlada – ta Vlada treba biti stabilna, mora biti čvrsta i napokon nakon više od 15 godina postići konsenzus o tome kako Hrvatska mora djelovati prema BiH, prema Srbiji i prema drugim zemljama u susjedstvu. To treba jasno artikulirati, staviti na papir i provoditi. Što se tiče hrvatskih branitelja u BiH, treba izjednačiti prava HVO-a s pripadnicima Hrvatske vojske. Treba sjesti s kolegama iz BiH, tu pravosudna suradnja već postoji, ali se s optužnicama ne treba manipulirati. Mi smo ti koji su spasili BiH. U interesu nam je procesuiranje ratnih zločina, ali ne da se time manipulira. Treba jasno odrediti i tu svijest kao takvu promicati. U kontaktu smo s predstavnicima stranih sila. Mi proces integracije Srbije u EU podržavamo, kao i put BiH u EU, ali smo prvi put artikulirali koji su hrvatski uvjeti za to, a te su uvjete prihvatili i naši partneri u EU. Ugradili smo uvjete i samo ispunjavanje tih uvjeta omogućava Srbiji ulazak. Među tim uvjetima je promjena njihovog zakona o gonjenju ratnih zločina. To je nenormalno i svjesni su toga naši partneri. Neka procesuiraju zločine na svom teritoriju, a mi ćemo na svom. Želimo dugoročno dobrosusjedske odnose bez fige u džepu”, rekao je Kovač.

Izvor:http://portal.braniteljski-forum.com/vijesti/kovac-pred-ratnim-veteranima-ne-pristajemo-vise-na-predodzbu-regiona?fb_ref=Default

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here