Korizmeni susret branitelja u zagrebačkoj katedrali (Foto)

0
1098

Na poziv Zagrebačke nadbiskupije u petak 15. ožujka 2013. godine na Korizmenom susretu u zagrebačkoj prvostolnici okupili su se hrvatski branitelji i njihove obitelji, roditelji, djeca i udovice poginulih branitelja, ratni vojni invalidi, hrvatski generali i mnogi drugi vjernici. Okupili su se na zajedničkoj molitvi, pobožnosti križnog puta i misnom slavlju. Susret je započeo okupljanjem ispred katedrale u 17,00 sati, nakon čega je u 17,30 sati uslijedila pobožnost križnog puta na kojemu su razmatranja i molitvu predvodili i branitelji. U 18,00 sati misno slavlje je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. Branitelji, vjerni puk, bogoslovi, đakoni, svećenici i biskup, kao što je u pozivu Nadbiskupije stajalo, spomenuli su se očitovane ljubavi i žrtve onih koji su pridonijeli ostvarenju slobode naše Domovine.

Iz propovijedi mons. Ivana Šaka izdvajamo:  (…) Uvijek mi je drago slaviti s vama dragi branitelji jer vi nosite sjeme onoga uvida koji u sebi čuva čistoću i jednostavnost srca, mudrost pred kojom se oholi osjećaju nesigurnima, hrabrost koja usporava korake nepravde, jer imate vrelo ljubavi koja vidi drugoga u nevolji i prepoznaje važnost bitnoga. No, Božji je neprijatelj uvijek i razdornik, on uvijek dijeli ljude i ne dopušta im graditi zajedništvo, to mu je i ime i to mu je program. Nekada nas dijeli tako da nam pokuša ostaviti dojam povezivanja ne povezivog. Nekada posegne za onim za što zna da mu ne pripada, ali se nada da će brzo i neočekivano ugrabiti plijen. I vi to dobro osjećate u Hrvatskoj. Dok je toliko toga razjedinjenog , dok je puno toga izgubilo jasnoću i prepustilo se bijedi, ne zaboravimo da vaša vjernička prisutnost i vjernički uvid zalijevani žrtvom i ljubavi, natopljen krvlju s Golgote ostaje smetnja, jer je to najplodniji humus za dobro Domovine. U vama živi plemenita toplina Božje prisutnosti koja otvara neslućene prostore novoga. To je najveća radost, a upravo nutarnja radosna sigurnost prenosi vjeru i pita druge ljude. Vi ste braćo i sestre izazov koji se izravno suprostavio uporištima logika ovoga svijeta, pokazali ste da računate s Bogom i da je odmak od njega, osobito u našoj Domovini uvijek bio poguban. Niste tražili sebično svoje povlastice nego ste svojim životom čuvali živote drugih. Pokazali ste da postoje vrijednosti koje ne prolaze, izgrađivali ste zajedništvo među ljudima različitih životnih putova, zajedništvo tako potrebno Hrvatskoj. Hrvatski branitelji su očitovanje uporišta bez kojih Domovina ne može živjeti i istinski napredovati, jer on ne leži na mudrim gospodarskim potezima nego u srcu čovjeka, a Hrvatskoj je srce ohladila nevjera. Razočarani, hladni sjaj, podjele, sebičnosti, prividne pobjede neistine, uvuklo se nepovjerenje, a povukla se srdačnost, jednostavnost, dobrohotnost,  i oduševljenje. Oduševljenje, ono dolazi od Duha, a Duha nam treba da bismo nošeni Kristovom ljubavlju bili potpora, utjeha i snaga jedni drugima, jer znamo kome smo povjerovali i u koga se pouzdajemo da se ne postidimo pred Božjim licem. I kada osjetite da ste smetnja zahvalite Bogu, jer samo tako osporavamo ono što je pogubno za nas i Domovinu.

Sa svojim predstavnicima na ovom Korizmenom susretu kao i prošle godine sudjelovala je i Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“. Članovi URV 2. gbr Gromovi i ratni veterani Gromovi pridonijeli su ljepoti pobožnosti križnoga puta i euharistijskog slavlja svojim sudjelovanjem u čitanjima i razmatranjima. Čitali su Gromovi; Milenko Tolić, Gordan Galić, Željko Čorak i Kažimir Hrga.

 

FOTOGALERIJA:

(M. Zanoški/V. Rihtar)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here