KONVENCIJA BRANITELJA – ‘Svjedoci smo stigmatizacije branitelja i ukidanja prava, no izjavljujemo da je dosta’

0
958

Moglo se čuti i da Vukovar mora postati mjestom posebnog pijeteta te da branitelji više nikome neće dozvoliti uhićenja heroja.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Svjedoci smo dugogodišnjeg lošeg gospodarenja hrvatskom državom, rasprodaje nacionalnih dobara, osiromašenja hrvatskog naroda kao i stigmatizacije hrvatskih branitelja i ukidanja stečenih prava, no u ovome trenutku izjavljujemo da je dosta… Poruka je to s Konvencije hrvatskih branitelja održane danas u prepunoj dvorani Lisinskog koja je okupila veterane Domovinskog rata, predstavnike vlasti, oporbe i Kaptola, ali i posebne goste poput Marka Perkovića Thompsona te reprezentativca Joea Šimunića koji je pozdravljen ovacijama. Istodobno, ministar branitelja Predrag Matić doživio je neugodne zvižduke.

– Poručujemo svima kojima dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskog rata ništa ne znači da takav odnos više nećemo tolerirati. Zahtijevamo procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim narodom i reviziju oproštenih zločina. Tražimo naplatu ratne štete od agresora, a tražimo i da sva prava o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji stoje u okviru zakona o hrvatskim braniteljima – istaknuo je u govoru Ante Deur, predsjednik Zbora gardijskih brigada, dodajući da branitelji više neće dopustiti da o njihovim sudbinama odlučuju oni koji je nisu branili. Moglo se čuti i da Vukovar mora postati mjestom posebnog pijeteta te da branitelji više nikome neće dozvoliti uhićenja heroja. U vrlo emotivnom govoru, stopostotni invalid Đuro Glogoški istaknuo je da Domovinski rat nije bio građanski rat i da branitelji nisu zločinci. ­ Bili smo heroji, a danas smo rulja – negodovao je Glogoški.

Bio je to skup kojim su branitelji željeli pokazati jedinstvo, prekinuti tišinu “jedne nestale ali ne i zaboravljene generacije” kojoj je prekipjelo gledati kako politika ruinira državu za koju su se upravo oni borili. Na konvenciji, međutim, nije bilo stranačkih obilježja ni predizbornih govora, već samo deseci hrvatskih zastava, kako su i najavili. Iz publike, skup su pratili i Josip Leko, Vlado Marić, Milan Bandić, Tomislav Karamarko, generali Mladen Markač i Damir Krstičević, a specijalac Josip Klemm prenio je pozdrave generala Ante Gotovine.

AUTOR:

Renata Rašović

www.vecernji.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here