Joševica, mučeničko selo na banovini

0
1619

Na današnji dan 16. prosinca 1991.godine pripadnici srpske terorističke postrojbe počinile su ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom u  selu Joševica kod Gline.

Pripadnici  terorističke srpske postrojbe  „Šiltovi“ ubili su 21 civilnog stanovnika sela Joševica, među ubijenim bilo je i četvero djece od 10 do 16 godina. Smaknuća  su učinili na naj svirepiji način ubijajući svoje žrtve vatrenim oružjem s prigušivačima  pucajući žrtvi u glavu iz neposredne blizine na kućnom pragu.  Samo čudom preživjela je tada 70-godišnja Ana Šiftar.

Povodom godišnjice ovog zločina nad hrvatskim narodom u Joševici 16. prosinca upriličena je komemoracija i Sveta Misa u kapeli Majke Božje Lurdske za sve žrtve ovog zločina i poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Svetu misu služio je velečasni Ivica Mađer, župnik župe Sv. Ivana Nepomuka iz Gline. Vijence su položile i svijeće zapalile  izaslanstva Sisačko-moslavačke županije predvođene zamjenicom župana Anitom-Sinjeri Ibrišević i predsjednicom županijske skupštine Ivankom Roksandić, grada Gline predvođene gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem i predsjednikom gradskog vijeća Stjepanom Grudenićem, Vijeća Srpske nacionalne manjine, mještani Joševice, udruge proizašle iz Domovinskog rata Grada Gline. U ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, vijenac je položio i svijeću zapalio  izaslanik ministra Nenad Bužanić dopredsjednik udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, a koji se u ime ministra prigodno i obratio nazočnima na komemoraciji.

foto:fb

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here