„Jednom Grom, zauvijek Grom“, 31.obljetnica ustrojavanja Gromova (galerija slika)

0
780

PETRINJA – U organizaciji Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade Gromovi, u Petrinji je danas svečano obilježena 31.obljetnica ustrojavanja 2.gardijske brigade Gromovi. Prvo je služena sveta misa u Župnoj crkvi svetog Lovre, koju su služili don Branko Čagelj i župnik Josip Samaržija.

Uslijedio je mimohod sve do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje su obitelji poginulih hrvatskih branitelja i brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće.

 

U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“, uz postroj pripadnika Gromova, pročitano je 208 imena poginulih Gromova, kao što je pročitana Povjesnica ove brigade. Potom su Gromovi položili svoju prisegu, a prigodnim riječima im se obratio zapovjednik 2.mehanizirane bojne bojnik Vlatko Klarić.

„Pripadnici 39.i 40.kampa, danas ste postali ponosni članovi jedne velike i posebne obitelji povezane čašću, ponosom, ljubavlju prema domovini i zelenom beretkom s grbom Groma. Neka vam povjesnica 2.gardijske brigade i žrtva njenih pripadnika bude misao vodilja i konstantna opomena na cijenu koja je plaćena da bi mi mogli danas uživati u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj. Dobro došli u 2.mehaniziranu bojnu Gromovi, služite časno i pošteno na ponos svoje obitelji, Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatskog naroda i domovine nam Hrvatske. Svim pripadnicima 2.mehanizirane bojne Gromovi, čestitam vam vaš dan i kao zapovjednik, iznimno sam ponosan na sve vas, na sve zadaće koje smo zajedno izvršili proteklih godina i izvršavamo svaki dan. Siguran sam da ćemo i dalje tako nastaviti na čast i ponos svih onih koji su ovu odoru i zelenu beretku s grbom Groma nosili, a za primjer i uzor onima koji će je tek nositi“, kazao je Klarić.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade Gromovi, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec je kazao kako novi Gromovi, uvijek mogu računati na stariju generaciju Gromova. Ujedno im se zahvali što su odabrali ovaj poziv.

„Moje srce je danas veliko. Gledajući ovaj divan postroj, izuzetno sam ponosan na vas. Mladosti naša, nije vam bilo lako, vjerujem, ali vjerujte i vi ovom veteranu generacije 91., veteranu sijede kose što iskustvom zrače, da je nama bilo još teže, puno teže. Morali smo se izboriti za domovinu, branili smo dom, obitelj i slobodu. Zato zapamtite, za svo zlato svijeta ne prodaje se sloboda. Bilo je jako teško, isplatilo se. Mi ponosni hrvatski branitelji pobjedničke hrvatske vojske svoj smo zadatak izvršili. Sjetite se imena 208 poginulih Gromova, zahvaljujući njima i svim palim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, mi danas dišemo ovu slobodu“, kazao je između ostaloga Krupec.

Beretke za nove pripadnike Gromova uručio je između ostaloga i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. „Nasljednici ste slavne vojske koja je dobila rat. Zapovjednici iz tog vremena su još uvijek ovdje s nama, neki su i ovdje, to su ljudi koji će za 10 godina svi biti u mirovini i pričat će svoju priču, pričat će legendu, pričat će istinu. To su stvari koje ne smijemo zaboraviti. Vaši prethodnici su branili pa oslobodili zemlju sa vrlo ograničenim količinama oružja, nije ga bilo za tjedne i mjesece, nije ga se moglo kupiti na legalan način, nije ga se uglavnom moglo ni proizvesti. Rat, ključne bitke rata u završnim operacijama, trebalo je završiti brzo. Nisu nam u pomoći bili ni Amerikanci, niti itko drugi ili treći, isključivo sami, vlastitim snagama, herojstvom, domišljatošću, lukavstvom, hrabrošću, vaših prethodnika Gromova i svih ostalih diljem Hrvatske. I nitko takav put u modernoj Europi, ja bih rekao i svijetu, u tom razdoblju nije prošao“, rekao je između ostaloga Milanović te dodaje kako je njihova glavna zadaća obrana Hrvatske.

Na samom kraju, obilježavanje 31.godišnjice ustrojavanja Gromova okončana je na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji gdje je podijeljeno 500 porcija vojničkog graha.

Izvor: https://portal53.hr/

Foto:Željka Makek-Rakun

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here