Izvješće s Prve konvencije hrvatskih branitelja

0
996

Od našeg Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi zaprimili smo  izvješće s 1. konvencije hrvatskih branitelja održane 16. svibnja 2014. godine u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu koje Vam prenosimo u cijelosti. Na Konvenciji je sudjelovalo i preko stotinu veterana Gromova, od čega 60 akreditiranih  iz URV 2. gbr Gromovi.

Veličanstvena konvencija hrvatskih branitelja:     Izjavljujemo da dosta je!

Prva Konvencija hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji održala se16. svibnja 2014. godine u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Zagrebu, u organizaciji braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata na kojoj su govorili predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, književnik Ante Nadomir Tadić Šutra, sociolog Renato Matić, stopostotni invalid Domovinskog rata Đuro Glogoški te predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur.

Na skupu je bilo nazočno nekoliko tisuća branitelja, predstavnika braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske, kao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te brojni javni i politički djelatnici koji su poduprli braniteljsku Konvenciju.

Skup je počeo burno jer su na sam spomen resornog ministra Matića okupljeni sudionici glasno fućkali i negodovali, dok su s velikim odobravanjem pozdravljeni hrvatski nogometni reprezentativac JoeŠimunić, pjevač Marko Perković Thompson te hrvatski general Mladen Markač.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm pozdravio je sve nazočne, branitelje i stradalnike te njihove obitelji, branitelje koji su još u Haagu, a poseban pozdrav je uputio Dariu Kordiću.

„Ponovno smo zajedno, ponovno smo nedjeljivi i svima pokazujemo da nas nitko ne može rastaviti“, rekao je Klemm.

Obratio se i izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, mons. Ivan Šaško koji je istaknuo kako se na ovom skupu može „čuti kako diše Hrvatska“ te poručio sudionicima, odnosno braniteljima kako su oni „prepoznali istinu dok su drugi sklapali savez s neistinama“ i kako bez njih „nema razvitka Hrvatske“.

„Ne smijemo zaboraviti da zlo nameće rat, a ljubav daruje obilato i zato vi niste poglavito ratnici, nego branitelji Hrvatske“, rekao je mons. Ivan Šaško.

Sociolog Renato Matić koji je također govorio na konvenciji, istaknuo je kako su zajedništvo, usprkos svim različitostima, i srce svih branitelja zajednička snaga s kojima dolazi do mogućnosti poboljšanja Hrvatske i položaja u društvu samih branitelja.

„Srce koje je dobilo Domovinski rat još je tu i spremno je dati sve da bi se ovo društvo izvuklo iz onoga gliba u koji je ušlo iz različitih razloga. Oslobodili smo Hrvatsku i predali vladi baš kako funkcionira u demokraciji, ali ljudima koji su nas doveli do ovoga sada. No, i dan danas se suočavamo s različitim vrstama neistine“, rekao je sociolog Renato Matić.

Napomenuo je kako hrvatski branitelji nisu problem ovog društva, iako im se to pripisuje te da je „najodvratnije što se može čuti od zlonamjernih ljudi je da branitelji  zveckaju oružjem“.

„Kojeg li licemjerja. Pa tko više mrzi oružje od onoga koji je vidio što se s oružjem može“, pitao se sociolog Matić.

Predsjednik Udruge hrvatskih ratnih i vojnih invalida prve skupine sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjima Đuro Glogoški dočekan je na pozornici Lisinskog s velikim oduševljenjem i odobravanjem.

Osvrnuo se ponajviše na smanjivanje prava ratnim invalidima te istaknuo kako je pokrenuta „revizija vojnih invalida“.

„Ne vodi se računa o pojedincu radi propusta u zakonima i pravilnicima te različitim tumačenjima, a odredbe se ne primjenjuju. I dan danas neki branitelji nemaju sređeni status, nemaju osiguranu zdravstvenu skrb i liječenje, nezaposleni su, a nema odgovornosti onih koji su dužni u provedbi određenih zakona“, naveo je Glogoški te kritizirao vlast i medije koji govore kako su „branitelji opasnost za društvo te se žele prikazati kao teret državnom proračunu“.

Na samom je kraju skupa predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi  Ante Deur predstavio je zaključke konvencije. Uz usklike „Vukovar,Vukovar“ te na poziv Ante Deura, na pozornici se priključio ostalim predstavnicima udruga i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Zaključci s konvencije:

Republika Hrvatska je nastala na vrijednostima Domovinskoga rata i na krvi  hrvatskih branitelji koji su temelj hrvatskog društva i hrvatske države.

Kada su u pitanju nacionalni interesi i dobrobit Republike Hrvatske, hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih, umrlih i nestalih  su jedinstveni i nedjeljivi, te čine jednu pobjedničku kolonu. Ne  dozvoljavamo nikome dijeljenje hrvatskih branitelja na bilo koji način. Naši suborci iz Bosne i Hercegovine i dijaspore  rame uz rame su s nama branili Republiku Hrvatsku i zato  na isti način trebaju biti zastupljeni po zaslugama i pravima

Svjedoci smo dugogodišnjeg lošeg gospodarenja hrvatskom državom, rasprodaje nacionalnih dobara, osiromašenja hrvatskog naroda kao i  stigmatizacije  hrvatskih branitelja i ukidanja stečenih prava, no u ovome trenutku izjavljujemo da je dosta.

 

•           Poručujemo svima vama kojima dostojanstvo hrvatskih branitelja i Domovinskoga rata ne znači ništa da takav odnos više nećemo tolerirati.

•           Tražimo da se u školskom sustavu Domovinski rat i hrvatski branitelj prikazuje na istinit i dostojanstven način.

•           Zahtijevamo procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim narodom i reviziju oproštenih zločina.

•           Tražimo konačno rješenje pitanja posmrtnih ostataka onih za čije se grobove ne zna. Dosta je političke trgovine s nestalima.

•           Tražimo naplatu ratne štete od agresora. Aktivirajte  i sprovedite sporazum o naplati ratne štete. Dosta je izjednačavanja žrtve i agresora.

•           Vukovar mora biti mjesto posebnog pijeteta jer Vukovar je simbol stradanja hrvatskog naroda, hrvatskih branitelja i simbol obrane od velikosrpske agresije. Nikome više nećemo dozvoliti uhićenja heroja  Vukovara.

•           Tražimo da sva prava o hrvatskim braniteljima i  članovima njihovih obitelji  stoje  u okviru zakona o hrvatskim braniteljima.

•           Inzistiramo da se svi zakoni u našoj Domovini donose u skladu s nacionalnim interesima hrvatskog naroda i da se ne stavljaju u suprotnost s temeljnim načelima na kojima je stvorena Domovina.

•           Zahtijevamo da naša djeca imaju pravo na odgoj i obrazovanje i rad u skladu s tradicionalnim  vrijednostima i svjetonazorima  hrvatskog naroda.  Hrvatski branitelji branit će vrijednosti obitelji kao temelj i stup svakoga društva.

 

Deur poručuje „Konvencija je održana s ciljem kako bi se političke elite upozorilo  da su hrvatski branitelji temeljni segment hrvatskog društva i da dugogodišnje devastiranje vrijednosti proizašlih  iz Domovinskoga rata više nikome nećemo dopustiti.

Hrvatski branitelji devedesetih su se izborili važne društvene vrijednosti: za promjenu društva iz totalitarizma u demokraciju, za promjenu iz okupirane trećine Hrvatske u cjelovitu Republiku Hrvatsku, za promjenu iz kršenja nacionalnih i vjerskih prava u poštivanje ljudskih prava i sloboda, a što to danas imamo opljačkanu Hrvatsku, ponižen i osiromašen  narod, mlade  koji napuštaju Domovinu i odlaze u bijeli svijet kao što su to nažalost i naši preci morali činiti.

Hrvatski branitelji časno i pošteno su se izborili za slobodnu i neovisnu Domovinu stoga od političkih elita tražimo da na isti takav način s njome upravljaju.  Da se vlast sastavlja od sposobnih, a ne podobnih, da se štite interesi hrvatskog naroda i države, a ne vlastiti interesi.

Poručujemo sadašnjoj i budućoj vlasti da su hrvatski branitelji put, istina i život Domovine i hrvatskog naroda. Naša je sveta dužnost zaštiti  opstojnosti naroda i države za budućnost naše djece.“

Bio je to skup kojim su branitelji željeli pokazati jedinstvo, prekinuti tišinu “jedne nestale ali ne i zaboravljene generacije” kojoj je prekipjelo gledati kako politika ruinira državu za koju su se upravo oni borili.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here