VAŽNE INFORMACIJE ZA STRADALE OD POTRESA

0
2095

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Pomoć vlasnicima stambenih objekata oštećenih u potresu

Pozivamo hrvatske branitelje, članove obitelji smrtno stradalih,  nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su vlasnici stambenih objekata oštećenih u potresu na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke županije i Karlovačke županije na podnošenje zahtjeva za dodjelom izvanredne jednokratne novčane pomoći.

Zahtjev treba sadržavati:
– podatke o podnositelju zahtjeva i članovima kućanstva (ime i prezime, OIB, adresa stanovanja i broj telefona),
– podatke o pretrpljenoj materijalnoj šteti na imovini (opisati radi li se o stambenom ili gospodarskom objektu i kakva su oštećenja) te dostaviti dokaz o nastaloj šteti (npr. fotodokumentacija i dr.),
– presliku tekućeg ili zaštićenog računa.

Zahtjev se podnosi Ministarstvu hrvatskih branitelja na e-mail: ministarstvo@branitelji.hr ili poštom na adresu Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb. Sve informacije o podnošenju zahtjeva mogu se dobiti u Ministarstvu na telefone: 01/2308-897, 01/2308-834, 01/2308-916 ili u Područnom odjelu Sisak na privremenoj adresi Ulica lipa 1 (prizemlje, u prostorijama Područne službe HZMO-a), tel: 044/660-213.

Ministarstvo hrvatskih branitelja prestaje sa zaprimanjem zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć po osnovi prirodne nepogode potresa s danom 10. ožujka 2021. godine.
Svi zahtjevi za jednokratnu novčanu pomoć po toj osnovi zaprimljeni nakon navedenoga dana neće biti uzeti u razmatranje.

———————————————————————————————————————————————————————–

Ujedno podsjećamo na mogućnost podnošenja zamolbe Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koja može dodijeliti financijsku pomoć zbog elementarne nepogode. Zamolbe se podnose na adresu Zagreb, Park Stara Trešnjevka 4 na propisanim obrascima dostupnim na mrežnoj stranici Zaklade i u područnim odjelima Ministarstva.

 

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji mogu se, kod štete prouzrokovane potresom, obratiti zahtjevom za financijsku pomoć u kategoriji   “elementarne nepogode i požara”.

Sukladno Pravilniku o uvjetima i postupku za dodjelu sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade zahtjev se podnosi na obrascima uz odgovarajuću dokumentaciju.

Potrebno je ispunit obrasce O-1P-1Izjava o sastavu zajedničkog kućanstva i Izjava o imovini

Uz obrasce potrebno je dostaviti:

  • dokaz o nastaloj šteti (zapisnik o procjeni štete ili fotografije nastale štete i fotografiju naljepnice o uporabljivosti ili neuporabljivosti stambenog objekta).
  • potvrdu o prebivalištu za podnositelja zahtjeva ili kopiju osobne iskaznice podnositelja zahtjeva.
  • potvrdu banke o IBAN broju računa ili kopiju kartice bankovnog računa s precrtanim brojem kartice na prednjoj strani.

Zahtjev je potrebno poslati putem pošte na adresu:

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članov njihovih obitelji

Park Stara Trešnjevka 4, 10000 Zagreb

“POMOĆ ZA POTRES”

Ukoliko zahtjev nije moguće poslati putem pošte tada se iznimno može obrasce i dokaze u elektroničkom obliku dostaviti na mail : zaklada.branitelja@zg.t-com.hr

Informacije za Grad Sisak

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA PODRUČNA JEDINICA SISAK

Ministarstvo hrvatskih branitelja
Područna jedinica Sisak
Vjekoslav Andrić, dipl.iur.
Voditelj odjela
t: +385 44 660-213
e: vjekoslav.andric@branitelji.hr
Ulica Lipa 4, 44000, Sisak
www.branitelji.gov.hr

RAD GRADSKE UPRAVE

Zgrada gradske vijećnice u Rimskoj 26 još uvijek nije u funkciji kao ni brojevi telefona u gradskoj vijećnici. Svi građani koji žele dobiti informacije vezane uz potres, ali i informacije koje se tiču rada gradske uprave mogu nazvati broj telefona 044/523-074, poslati mail na mediji@sisak.hr ili doći osobno u prostorije Gospodarenja otpadom Sisak  (1.kat Gradske tržnice Sisak) u vremenu od 8 do 19 sati.

PRIJAVA ZA DOLAZAK STATIČARA

Obavještavamo sve građane koji nisu u mogućnosti pristupiti aplikaciji za pregled građevina nakon potresa     https://survey123.arcgis.com/share/3331a8072fdb4e31b21cea174c79872a da kontaktiraju broj mobitela dežurnog službenika Grada Siska na 098/9825900.

Budući je zgrada gradske vijećnice u Rimskoj ulici 26 privremeno neupotrebljiva kao i gradska zgrada u Gajevoj 2A sve hitne gradske službe premještene su u prostor Gospodarenja otpadom Sisak na 1. katu Gradske tržnice Sisak gdje građani, koji nemaju pristup aplikaciji za pregled građevina nakon potresa taj pregled, odnosno potrebu za dolaskom statičara, mogu osobno prijaviti svaki dan od 8 do 19 sati. Dolazak statičara možete prijaviti i na broj 0800 20 21.

ČUVAJTE RAČUNE ZA DIMNJAKE

Mole se građani Siska koji su samostalno popravljali dimnjake i krov da sačuvaju sve račune za materijal i uslugu, koje su pritom dobili, radi odštete. Također, svi koji su platili atest za plin i pregled dimnjaka imat će pravo na odštetu uz predočenje računa.

FINANCIJSKA POMOĆ GRADA SISKA

Pozivaju se svi građani Siska kojima je objekt u kojem su stanovali dobio crvenu naljepnicu da dođu na Gradsku blagajnu na Gradskoj tržnici po interventnu pomoć od 2.000 kuna. Pravo na pomoć imaju kućanstva, odnosno obitelj, neovisno jesu li živjeli u zgradi ili kući, koja je proglašena neuporabljivom.

Pomoć podiže jedan član kućanstva za sve. Potrebno je samo predočiti osobnu iskaznicu ili neki drugi dokument s upisanom adresom na kojoj je stanovao. Ova pomoć nema veze sa štetom na objektu nego se može koristiti za sve što je bilo kome potrebno. Građani kojima nije hitno ili su trenutno izvan Siska ne moraju doći odmah po pomoć jer im to pravo ostaje do trenutka kada će moći doći po pomoć, odnosno kada se vrate u Sisak.

PRIJAVA ZA PRIVREMENI SMJEŠTAJ U DRŽAVNOJ IMOVINI

Obitelji čiji su objekti stradali u potresom pogođenim područjima i nemaju odgovarajući smještaj mogu podnijeti prijavu za privremeni smještaj u državnoj imovini.

Građani grada Siska obrazac prijave za privremeni smještaj mogu preuzeti i popuniti svaki dan od 8 do 19 sati u prostorijama Gospodarenja otpadom Sisak (1. kat Gradske tržnice Sisak) gdje ćete dobiti potrebnu pomoć službenika Grada Siska. Prilikom dolaska u prostorije GOS-a ponesite sa sobom osobne iskaznice članova kućanstva, a preslike će napraviti službenici Grada Siska.

U slučaju da imate presliku oznake o stanju stambenog objekta nakon procjene štete od potresa ponesite i to sa sobom.

PRIJAVE ZA KONTEJNERE

Svi koji imaju potrebu za stambenim kontejnerom mogu nazvati broj mobitela dežurnih službenika Grada Siska 099/530-43-21 i 098/922-20-95 od 8 do 19 sati ili non-stop na mail: kontejneri@sisak.hr

U poruci je potrebno napisati sljedeće podatke: ime i prezime, broj mobitela, svoju adresu i broj osoba koji bi bio smješten u kontejneru!

GRAĐEVINSKI MATERIJAL I NAJLONI

U skladištu u Novom Pračnu 79D stanovnici grada Siska pogođeni potresom mogu besplatno podići potreban građevinski materijal: više vrsta crijepova, betonske cigle, sitne cigle za dimnjake, drvna građa za krov i drugo. Kontakt je Ivica Šolaja na 098/460-517,, a materijal se može podići od 9 do 16 sati. U Vatrogasnoj 1 gdje se nalazi Javna vatrogasna postrojba grada Siska možete podići najlone za krov.

UKLANJANJE OŠTEĆENJA NA ZGRADAMA

S obzirom na brojne upite stanara u zgradama, a vezano za otklanjanje oštećenja uzrokovanih potresom, obavještavamo da stanari najprije kontaktiraju svog predstavnika stanara, koji onda kontaktira upravitelja zgrade, a koji u najkraćem mogućem roku treba utvrditi stanje. Preporuka Grada Siska je da se što prije izvede hitna sanacija ulaza koje je moguće osposobiti za stanovanje.

 KUNSKI I DEVIZNI RAČUN ZA DONACIJE

Grad Sisak otvorio je poseban račun za uplate za sve one koji iz Hrvatske žele pomoći stradalima u potresu. Donacije možete uplatiti na sljedeći račun otvoren u OTP banci: IBAN: HR9724070001500013097, Model: HR00, Poziv na broj: 7706-OIB uplatitelja

Grad Sisak otvorio je u OTP banci d.d. i poseban devizni račun za sve one koji iz inozemstva žele financijski pomoći za sanaciju štete nastale od potresa. Donaciju je moguće uplatiti na sljedeći način: IBAN: HR9724070001500013097, Za uplate iz inozemstva: SWIFT (BIC): OTPVHR2X, Adresa banke:OTP banka d.d., Domovinskog rata 61, 21000 Split.

OSLOBAĐANJE PLAĆANJA KOMUNALNE NAKNADE

Grad Sisak će sve građane koji su prijavili štetu, do okončanja statičkih pregleda, osloboditi plaćanja komunalne naknade. Naknadno će Grad Sisak po statusima objekata ići s oslobađanjima gdje su oštećenja velika i objekt je neupotrebljiv odnosno s naknadnim fakturiranjem tamo gdje objekti nisu pretrpjeli štetu!!

PARKIRANJE BEZ NAPLATE

Gradsko trgovačko društvo Komunalac Sisak do daljnjeg neće naplaćivati parkiranje na parkirališnim mjestima u gradu Sisku.

LOKACIJE ZA POMOĆ GRAĐANIMA

Svi naši sugrađani koji trebaju pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama ili smještaju, mogu svoje potrebe prijaviti u najbližu sportsku dvoranu (SD Brezovica, OŠ 22.lipanj, OŠ Braća Ribar, OŠ Galdovo te društven dom u Naselju). Za prijavu takve pomoći osigurani su i drugi punktovi koji se nalaze na sljedećim lokacijama: DVD Novo Selo, DVD Madžari, DVD Budaševo, DVD Stara Drenčina te društveni domovi u Komarevu, Starom Pračnu, Gredi i Blinjskom Kutu.

ZBRINJAVANJE GRAĐEVINSKOG OTPADA

Zbog mnogobrojnih upita obavještavamo sve korisnike da građevinski otpad (šutu) nastalu od sanacije nakon potresa mogu odložiti na najbližu zelenu površinu dostupnu vozilima koja će odvoziti otpad. Vozila tvrtki Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o. i Komunalac Sisak d.o.o. intenzivno obilaze sav teren te zbrinjavaju građevinski otpad. Također, zbog velikog područja koje se obilazi, molimo građane da budu strpljivi. Sav građevinski otpad će biti u najkraćem mogućem roku zbrinut.

TUŠEVI ZA GRAĐANE NA ZATVORENOM BAZENU I LEDENOJ DVORANI

Za građane pogođene potresom koji nemaju mogućnost tuširanja, omogućili smo da se otvori ŠRC-a Sisak (zatvoreni bazen, Trg Grada Heidenheima) i Ledena dvorana Zibel gdje će građani moći koristiti tuševe svaki dan od 8 do 19 sati.

POJAŠENJENJE KATEGORIJA UPORABLJIVOSTI ZGRADA

Nakon pregleda zgrade, a ovisno o procjeni rizika odabire se jedna od kategorija uporabljivosti zgrade. Ključno je uvijek imati na umu da je cilj procjene uporabljivosti oštećenih građevina utvrđivanje sigurnosti korištenja građevina kako bi se prvenstveno zaštitili ljudski životi, ali i sačuvala imovina. Dakle, to je preporuka s ciljem davanja savjeta građanima kako ispravno postupiti. U nekim slučajevima, ako je to moguće, uz ocjenu uporabljivosti inženjeri koji su proveli pregled daju savjet vlasnicima i stanarima što napraviti kako bi osposobili svoju zgradu za stanovanje te je učinili uporabljivom. Također, bitno je spomenuti da ocjena uporabljivosti ne govori puno o postupanju s građevinom u budućnosti, tj. treba li građevinu zamijeniti, obnavljati ili nešto treće. Čak nije u potpunosti vezana s oštećenjem nosive konstrukcije koje je nastalo u potresu. Čest je slučaj da je zgrada privremeno neuporabljiva zbog pregradnih zidova, crijepa i sličnih nekonstrukcijskih elemenata, a da je konstrukcija zgrade ostala neoštećena u potresu.

PSIHOLOŠKA POMOĆ

U nastavku su kratka obrazloženja oznaka uporabljivosti:

N1 – Neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja

Zgrada je opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova susjedne zgrade (najčešće zabatni zidovi i masivni dimnjaci). Uslijed takve opasnosti preporuka je da se nikako ne boravi u takvim zgradama (posebice s obzirom na veliki broj ponavljanja potresa).

N2 – Neuporabljivo – zbog oštećenja

Zgrada ima velika oštećenja u nosivom sustavu, postoje urušavanja nosivih i nenosivih elemenata. Preporuka je da se ne ulazi i boravi u zgradi. To nužno ne znači da se zgrada mora rušiti – takve odluke se donose u sljedećim fazama.

PN1 – Privremeno neuporabljivo – potreban detaljan pregled

Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja. Nosivost zgrade je djelomično narušena. Ne preporučuje se boravak u zgradi odnosno građani u takvoj zgradi borave na vlastitu odgovornost. Kraći boravak u zgradi je moguć, uz savjete građevinskog stručnjaka koji se odnose na potrebne mjere i ograničenje boravka (ovisno o opasnosti). Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti.

PN2 – Privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije

Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, ali ne može se upotrebljavati zbog potencijalne opasnosti urušavanja pojedinih elemenata sa same zgrade. Građevinski stručnjak utvrđuje hitne mjere intervencije i daje upute korisnicima. Privremena neupotrebljivost može se odnositi samo na neke dijelove zgrade (potkrovlje, pojedini kat, stan itd.).

U1 – Uporabljivo bez ograničenja

Zgrada se može upotrebljavati. Zgrada nema oštećenja ili ima mala oštećenja koja ne predstavljaju opasnost za nosivost i uporabljivost zgrade.

U2 – Uporabljivo s preporukom o postupanju

Zgrada se može upotrebljavati u skladu s predviđenom namjenom, osim u pojedinim dijelovima gdje postoji neposredna opasnosti za dio zgrade. Građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti (primjerice dimnjaka) i preporuke korisnicima za privremeno ograničavanje boravka u pojedinim dijelovima zgrade. Nakon uklanjanja opasnosti zgrada se može koristiti bez ograničenja.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here