In memoriam: Nevenka Topalušić

naslovna

Prije dvije godine (21. listopada 2014.), tijekom poznatih prosvjeda stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj ulici, preminula je narednica Nevenka Topalušić, stopostotni hrvatski ratni vojni invalid.

Uz najviše vojne počasti sahranjena je tada na gradskom groblju u Vrbovcu. Tim povodom u subotu 22.listopada će se u vrbovečkoj župnoj crkvi sv. Vida u 8,00 sati služiti misa zadušnica.

Prije Svete Mise u 7,30 sudionici komemoracije – pripadnici 2. gardijske brigade Gromovi, vrbovečke samostalne bojne, obitelj, predstavnici Grada i ostali – položit će vijenac i zapaliti svijeće kod spomen-obilježja Hrvatska kocka, a nakon mise poklonit će se nad njenim grobom na gradskom groblju.

Nevenka Topalušić rođena je 1954. godine u Gradecu (kraj Vrbovca). Do početka Domovinskog rata radila kao viša medicinska sestra u vrbovečkom Domu zdravlja. Od prvih se dana srpske agresije na Hrvatsku kao dragovoljac uključila u obranu – najprije kao pripadnica ZNG, potom i u sanitetu 51. samostalne bojne Vrbovec, s kojom je bila na novljanskom bojištu.

Nakon demobilizacije Bojne, ratni put nastavlja u 2. gardijskoj brigadi Gromovi, s kojom je prošla sva ratišta. Nažalost, u operaciji “Una” u rujnu 1995.godine teško je ranjena.