IN MEMORIAM IVICA TOLIĆ

0
1642

 

IN MEMORIAM

IVICA TOLIĆ

(1968. – 2019.)

 

Noćas nas je napustio  hrvatski branitelj,  suborac i prijatelj komodor Ivica Tolić, prvi predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Nemoguće je opisati prazninu koju ostavlja odlazak čovjeka koji je od svoje 22 godine život posvetio Hrvatskoj.

Bio je zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade s kojom je vatreno krštenje prošao u Kruševu. Potom ga je ratni put odveo na zadarsko, šibensko, drniško i Južno bojište. Zapovijedao je i 53. bojnom mornaričko – desantnog pješaštva, a pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu dočekao je na dužnosti načelnika stožera Južnog bojišta. Vojnu karijeru nastavio je u Hrvatskoj ratnoj mornarici, prvo kao načelnik Stožera HRM pa zapovjednik Flote HRM. Završio je Zapovjedno stožernu školu i Ratnu školu OS RH, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu. Diplomirani je inženjer strojarstva i magistar ekonomije. Nakon umirovljenja 2008. godine jednakom energijom posvetio se radu u Udruzi veterana 4. gardijske brigade i jedan je od tvoraca ideje objedinjavanja svih udruga veterana gardijskih postrojbi. Kada se kandidirao za Europski parlament, u kojemu je predstavljao Hrvatsku minule dvije godine, poslao je snažnu poruku svim braniteljima: „Na žalost, neće nas cijeniti po tome koliko su velika naša djela u ratu, ni po stjegovima pod kojima smo se borili, niti po našim poginulima i našim invalidima, nego po tome koliko smo jaki i koliko smo organizirani. I dobro da smo to shvatili i krenuli putem ujedinjenja. Nije dovoljno da se pojavljujemo kao ukras, kao privjesci, već moramo biti na mjestima gdje se donose odluke o našoj Hrvatskoj…“.

Prerani odlazak admirala Tolića, nenadoknadiv je gubitak njegovoj obitelji i cijeloj braniteljskoj obitelji, kao i za  Hrvatsku koja je izgubila iznimnog čovjeka, domoljuba i lidera.

Naš Ivica, ostat će  trajni uzor svima koji žele živjeti čineći dobro i razvijajući našu Domovinu. Ratnici nikada ne umiru. Zauvijek će ostati zapisane njegove zasluge. Obitelji iskrena sućut.

Komemoracija za komodora Ivicu Tolića održati će se u utorak, 3. rujna 2019. godine u 11 sati u Domu HV “General Ivo Jelić”, Poljudsko šetalište br. 1. Posljednji ispraćaj biti će istoga dana u 17 sati u Vinjanima Donjim, na groblju župne crkve Sv. Roka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here