Hrvatski ponos 13/2 na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja

0
1164

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod  Slunja , od 5. do 13. srpnja , provodi se 2. po redu ove godine vojna vježba  Hrvatski ponos 13/2.

Riječ je o vježbi ocjenjivanja borbene spremnosti pripadnika 22. HRVCON-a, koji bi na jesen trebali biti upućeni u NATO-ovu operaciju ISAF u Afganistanu.

Direktor ove vježbe je pukovnik Tomislav Grgurović, voditelj S-3 Zapovjedništva Gardijske motorizirane brigade, a uz pripadnike HKoV-a u vježbi sudjeluju i pripadnici vojske susjedne Republike Crne Gore.   U sklopu vježbe, u čijoj je pripremi i provedbi sudjelovalo više od 300 ljudi, pripadnici HKoV-a i vojske Crne Gore odradili su niz tzv. „incidenata“ uz neprekidni nadzor ocjenjivačkog tima.

Vježbe su živi scenarij onoga što se događa u Afganistanu i što će vojnike tamo dočekati poput napada bombaša samoubojica, iznenadnog napada na patrolu ili pak upotrebe kemijskog oružja.

Ocjenjivanje vježbe i njezinih sudionika provodi tim Zapovjedništva za potporu u dvije faze – u vojarni (in barracks) i na terenu (in field), i to prema elementima sustava za ocjenjivanje borbene spremnosti CREVAL.

Direktor vježbe pukovnik Grgurović istaknuo je tijekom vježbe  kako u  ocjenjivanju vježbe sudjeluju eksperti koji su bili na sličnim pozicijama u Afganistanu i oni pomažu svojim savjetima i preporukama kako i što treba raditi na terenu. Vježbom se, naime, utvrđuje je li kontigent, odnosno, njegove različite sastavnice, spreman za upućivanje u operacije, zaključuje zapovjednik HRVCON-a ISAF-a, brigadir Jozo Matković.

Proces priprema za mirovnu misiju u Afganistanu traje već nekoliko mjeseci, a vježba Hrvatski ponos predstavlja završni dio kontinuirane obuke pripreme pripadnika OS RH-a za sudjelovanje u operacijama ISAF-a.

www.morh.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here