Hrvatski branitelji hodočaste pješke od Zadra do Udbine

0
1095

I ove godine, već tradicionalno, po četvrti puta Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika ”Damir Tomljanović – Gavran” Zadar, povodom Dana hrvatskih mučenika organizira hodočašće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koje započinje 21. kolovoza u 08:00 sati sa Poljane pape Ivana Pavla II, a završava 25. kolovoza kod Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, kada se ove godine obilježava Dan hrvatskih mučenika.

DSCF6539

 

Slika 1. Hodočašće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 2009.
”Krik istine – Bruno Bušić” Zagreb – Udbina

 

Hodočašće će biti provedeno na relaciji: Zadar, Crno, Murvica, Poličnik, Islam Latinski, Posedarje, Maslenica, Jasenice, Rovanjska, Modrić, Donja Bukva – Kraljičina vrata, prijevoj mali Alan, Sveti Rok, Lovinac do CHM (Udbina).

DSCF6539_1

 

Slika 2. Hodočašće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 2010.
”Damir Tomljanović – Gavran” Krivi Put – Udbina

 

U organizaciji i provedbi hodočašća sudjeluju slijedeće udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata: Udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (1. gbr, 2. gbr, 3. gbr, 4. gbr, 5. gbr. 7. gbr i 9. gbr), Udruga veterana SJP MUP-a RH, UMDDRH – podružnica Zadar i HVIDR-a Zadar.

Sudionici hodočašća su hrvatski branitelji navedenih braniteljskih udruga kao i drugih braniteljskih udruga i postrojbi iz Domovinskog rata.

DSCF6539_2

 

Slika 3. Hodočašće hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata 2011.
”Josip Jović” Aržano – Udbina

ZAŠTO HODOČASTIMO

 

Danas živimo u slobodnoj i suverenoj nam Domovini. Mi, hrvatski branitelji baš kao što su to činili i naši pređi, krvlju smo je obranili. Mnogi padoše u Domovinskom ratu kao što su padali i generacijama prije nas.
To su naši mučenici, to su oni koje kroz povijest povezuju iste vrijednosti. Za njih padoše, a na nama ostaje prisjećati ih se i slaviti ih te generacijama koje dolaze iza nas prenositi te vrijednosti – bogoljublje, čovjekoljublje, domoljublje.
Bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje bile su i ostale vrijednosti koje su stoljećima branjene od naših predaka pa sve do današnjih dana – naše borbe u Domovinskom ratu za obranu ovih vrijednosti.

Stoga, cilj ovoga hodočašća jeste spomen i odavanje počasti svima onima koji su svoje živote položili braneći Domovinu u kojoj će svatko moći slobodno i dostojanstveno živjeti.

Isto tako, ovim hodočašćem pozivamo sve Hrvatske građane te Hrvate domovinske i iseljene Hrvatske a osobito hrvatske branitelje na okupljanje u Udbini kako bi odali počast svima koji su svoje živote utkali u temelje naše Domovine, te kako bi tako posvjedočili jedinstvo koje nas je nosilo u svim našim pobjedama.

Zadar, kao početnu točku ovogodišnjeg hodočašća odabrali smo zbog toga što je to mjesto bogate kulturne i nacionalne baštine. Također, Zadar je grad koji je 2003. godine posjetio blaženi papa Ivan Pavao II koji je 8. lipnja 2003. godine u Rijeci blagoslovio kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Imenovanjem pojedinih dionica etapama iz hrvatske povijesti želimo odaslati poruku domaćoj i svjetskoj javnosti da se ničim ovi povijesni događaji ne mogu izbrisati iz sjećanja hrvatskog naroda.

Ovu istinu, mi hrvatski branitelji dužni smo čuvati i promicati budućim generacijama, a to ćemo i činiti dok nas god bude.

Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika

”Damir Tomljanović – Gavran” Zadar
,
,
Pozivamo ratne veterane Gromove i članove URV 2. gbr “Gromovi” koji su u mogućnosti da se priključe hodočasnicima pješacima na središnjem misnom slavlju u subotu 25. kolovoza u 11,00 sati u Udbini kod crkve Hrvatskih mučenika. Svečano euharistijsko slavlje predvodi gradišćanski Hrvat mons. Egidije Živković, biskup Željezna, zajedno s drugim biskupima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here