Hrvatske tvrtke potpisale ugovore o opremanju OSRH u vrijednosti od 281 milijun kuna

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstićević u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova sa suradnicima te potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislava Radoša, potpisao je u petak, 2. veljače 2018. godine u Ministarstvu obrane 35 ugovora o nabavi vojne opreme za potrebe Oružanih snaga RH s 26 gospodarskih subjekata – hrvatskih tvrtki u vrijednosti od 280.994.692,17 kuna, što je za oko 45 milijuna kuna više u odnosu na 2017. godinu.

Tom prigodom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković čestitao je Ministarstvu obranu i ministru Krstičeviću te predstavnicima hrvatskih tvrtki na potpisivanju ugovora naglasivši kako je ovo bitan trenutak za Hrvatsku, MORH i OS RH jer na taj način promoviraju hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku obrambenu industriju. „Partnerstvo koje je razvijeno s hrvatskim gospodarstvom je odličan put koji će spojiti interese države i privatnog sektora. Najbolji dokaz su pripadnici OS RH opremljeni vrhunskom hrvatskom vojnom opremom u međunarodnim misijama i operacijama diljem svijeta“, rekao je Plenković. Podsjetio je kako je prije nekoliko mjeseci održana velika konferencija o hrvatskoj obrambenoj industriji na kojoj je naglašeno da je cilj da obrambena industrija postane jedan od brendova Hrvatske u gospodarskom smislu. U tom kontekstu, naglasio je Plenković, Vlada RH i Ministarstvo obrane će poduprijeti spoj onih koji nastoje osmisliti nove proizvode i one koji te proizvode i promoviraju što u konačnosti dovodi do jačanja hrvatskog gospodarstva i hrvatskog izvoza. Također, izrazio je zadovoljstvo ostvarenjem temeljnih ciljeva na području obrane i sigurnosti izdvojivši povećanje obrambenog proračuna, Strategiju nacionalne sigurnosti, Zakon o sustavu Domovinske sigurnosti, kvalitetnoj koordinaciji umrežavanja svih sudionika po pitanjima iz obrambene domene ili kad je riječ o ulozi pripadnika OS RH u zaštiti od prirodnih katastrofa.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević se zahvalio predsjedniku Vlade RH na njegovoj osobnoj potpori i potpori cijele Vlade Ministarstvu obrane na unaprjeđenju obrambenog sustav, kao i na unaprjeđenju ovogodišnjeg proračuna za obranu koji je za 445 milijuna kuna viši nego u prošloj, 2017. godini, u kojoj je zaustavljen višegodišnji pad obrambenog proračuna. Također, ministar je naglasio kako je ovo u mnogočemu rekordna godina. „Danas potpisujemo ugovore ukupne vrijednosti oko 280 milijuna kuna s domaćom industrijom, a za dva mjeseca imat ćemo ugovore vrijedne još dodatnih 200 milijuna kuna. Ovo je dokaz koliko Ministarstvo obrane brine o razvoju hrvatske industrije“, rekao je ministar Krstičević istaknuvši: „Sve ovo činimo ne samo kako bismo bili potrošač, nego generator razvoja domaće industrije. U Ministarstvu obrane uvijek ćete imati partnera koji prepoznaje i potiče hrvatsku izvrsnost!“. Dodao je da praksom potpisivanja ugovora početkom godine MORH domaćoj industriji pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje, a pored toga pruža im sve potrebne reference kvalitete i prepoznatljivosti za plasman na strana tržišta.
Predstavnik Zajednice ponuditelja Žarko Popović, ujedno i direktor tvrtke KROKO Proizvodnja i razvoj d.o.o., koja je nositelj Zajednice i koja je s ministrom Krstičevićem potpisala ugovor o nabavi borbenih odora i predstavnik Zajednice proizvođača obuće Gordana Odor, ujedno i predsjednica Uprave tvrtke BOROVO d.d, a koja je nositelj Zajednice te predstavnici hrvatskih tvrtki HS Produkt d.o.o Željko Pavlin, Šestan-Busch d.o.o. Alojz Šestan, Varteks Pro d.o.o. Zoran Koščec i Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. Darko Grbec zahvalili su Ministarstvu obrane i ministru Krstičeviću na ukazanom povjerenju i uspješnoj suradnji s hrvatskim tvrtkama koju imaju već dugi niz godina. “Ovim ugovorima potvrđujete vašu vjerodostojnost, kvalitetu i opremanje pripadnika OS RH hrvatskim proizvodima koji su nama, proizvođačima veoma značajni jer su i potvrda za izvozne poslove. Pozdravljamo i daljnju suradnju te budući tehnološki razvoj na proizvodima”, zaključili su predstavnici hrvatskih tvrtki.

Riječ je o nabavi borbene, radne i zaštitne odjeće, obuće, naoružanja, održavanju zrakoplovne tehnike, generalne revizije tenka M84, prehrane, pranja i čišćenja, prijevoza te osiguranja djelatnih vojnih osoba.
Navedenim ugovorima za potrebe OS RH osigurat će se nabava 52.951 odjevnog predmeta borbene odore, 7.830 kišnih odjela, 94.110 pari čarapa, 3.259 vesti i 177 vatrogasnih odjela te 17.283 para obuće, od toga 7.436 pari vojničkih čizama, potom 151.515 komada donjeg rublja, 12.845 dijelova službene i svečane odore, 1.273 kape i šešira, 170 časničkih torbi, 1.000 kaciga, 200 jurišnih puški VHS-D2 i 80 jurišnih puški VHS-K2, 25 komada pištolja XDM-9 4.5 i dr.

Ovom prigodom, predsjednik Vlade Plenković, ministar Krstičević i načelnik GS OS general Šundov sa suradnicima i predstavnicima hrvatskih tvrtki u Domu HV „Zvonimir“ u MORH-u razgledali su taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koju koriste Oružane snage RH.
Također, predsjednik Vlade RH Plenković posjetio je u jutarnjim satima u pratnji ministra Krstičevića i načelnika GS OS RH generala Šundova vojarnu „Croatia“ gdje je obišao restoran koji je tijekom 2017. godine rekonstruiran i u čiju je obnovu uloženo oko 12 milijuna kuna naglasivši: „Iznimno sam zadovoljan viđenim, restoran je standard Zapovjedništva NATO-a i vjerujem da je i ta investicija dugoročno podigla kvalitetu života i rada za oko 1300 djelatnih vojnih osoba raspoređenih na dužnost u vojarnu „Croatia“.

Plenković, Krstičević i Šundov sa suradnicima također su u vojarni “Croatia” odali počast paljenjem svijeće kod spomen-obilježja 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

Izvor tekst i foto: https://www.morh.hr/hr/vijesti