Hrvatska vojska pomaže potresom pogođenom gradu Petrinji i Sisku

0
745

U teškim trenucima poput ovog, Hrvatska vojska podsjeća nas na snagu hrvatskog zajedništva i veličinu srca naših ljudi. Tu su, spremni su i čuvaju vas, poručuje ministar obrane

Pripadnici Hrvatske vojske temeljem naloga ministra obrane angažirani su u utorak, 29. prosinca 2020. kao pomoć građanima i civilnim institucijama grada Petrinje i Siska koji je u popodnevim satima pogodio snažan potres.

Tako se na području Petrinje i Siska trenutno nalazi oko 250 pripadnika Hrvatske vojske uz pripadajuću tehniku, dok su ostali pripadnici Hrvatske vojske u stanju pripravnosti i spremni za dodatno angažiranje sukladno potrebama.

Potresom pogođenu Petrinju obišao je i ministar obrane Mario Banožić koji poručuje kako je cijela Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane uz Petrinju i kako grad niti u jednom trenutku neće biti prepušten sam sebi.

„Prije svega, u ime Hrvatske vojske, Ministarstva obrane i u svoje osobno, izražavam najdublje izraze sućuti obiteljima stradalih u ovom strašnom potresu. Njihovu tugu i bol zbog ove tragedije dijeli cijela Hrvatska, a riječi utjehe u trenucima poput ovih zaista je nemoguće pronaći“, rekao je ministar obrane dodavši kako će Hrvatska vojska na terenu biti prisutna dokle god to bude potrebno.

 

 

“Razumijem i suosjećam sa strahom, brigom i neizvjesnosti građanki i građana Petrinje i Siska i poručujem im kako u ovome nisu sami. Cijela Hrvatska je uz vas, a Hrvatska vojska upravo u teškim trenucima poput ovoga, podsjeća nas na snagu hrvatskog zajedništva i veličinu srca naših ljudi. Tu su, spremni su i čuvaju vas”, poručio je ministar Banožić.

Podsjetimo, na teren su odmah izašle snage Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu, ojačani na zadaći traganja i spašavanja jednim timom Zapovjedništva specijalnih snaga. Također, Namjenski organiziranim snagama potporu pruža i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Na terenu se tako do 15 sati nalazilo 120 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, s pripadajućom mehanizacijom Inženjerijske pukovnije HKoV-a, koji raščišćavaju prometnice i javne površine u užem centru grada Petrinje i odvoze urušene dijelove građevina. Hrvatska kopnena vojska uputila je pet sanitetskih timova s vozilima na teren.

Također, Hrvatska kopnena vojska pružila je potporu u evakuaciji štićenika doma u Petrinji, dok je u vojarni u Petrinji osiguran privremeni smještaj za oko 150 civila.

Zapovjedništvo za potporu uputilo je u Petrinju i tri sanitetska tima s vozilima hitne pomoći, a upućeni su i timovi sa zadaćom raščišćavanja javnih površina sukladno zahtjevima lokalne samouprave. Zapovjedništvo za potporu dosad je angažiralo 120 pripadnika. Uz ljudstvo je upućena i određena količina flaširane pitke vode, individualnog cjelodnevnog obroka te posteljine i deka.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo također je pružilo potporu angažiranjem ukupno četiri helikoptera i jednog sanitetskog tima s vozilom. Dva helikoptera poletjela su iz Splita za Petrinju te prevoze pripadnike HGSS-a i potražne pse. Druga dva helikoptera poletjeli su iz Lučkog te su u pripravnosti za prijevoz COVID-19 pozitivnih bolesnika iz Siska za Zagreb.

IZVOR: https://www.morh.hr/hrvatska-vojska-pomaze-potresom-pogodenom-gradu-petrinji-i-sisku/

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here