Hodnja povodom 23. obljetnice osnutka legendarne 2. gardijske brigade „Gromovi“

0
1003

OD GVOZDANSKOG DO ZRINA

Postrojba 2. mehanizirana bojna „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade HKoV-a iz Petrinje nizom aktivnosti obilježava tijekom ovoga tjedna 23. obljetnicu osnutka 2. gardijske brigade Gromovi, i ujedno Dan svoje postrojbe. Druga mb Gromovi je postrojba koja baštini tradiciju i stečevine nekadašnje 2. gbr Gromovi.

Nizom natjecanja u športskim i vojničkim disciplinama, hodnji Gvozdansko-Zrin,  povijesnim satom o 2. gardijskoj brigadi HV, polaganjem vijenaca, misom za poginule i nestale Gromove te svečanim postrojavanjem postrojbe, promoviraju doprinose i stečevine ove slavne gardijske postrojbe iz Domovinskog rata čije ime nose, te sa zahvalnošću i poštovanjem odaju počast 208-rici poginulih i nestalih hrvatskih branitelja – Gromova. I druge postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske smještene u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ uključile su se aktivnosti Gromova kako bi pridonijeli u njegovanju vrjednota Domovinskog rata i hrvatske povijesti. 

Druga gardijska brigada „Gromovi“ HV-a je postrojba koja je branila Domovinu od Slavonije do Prevlake, a Banovina joj je bila domicilno bojište, bojište na kojem je u toj časnoj obrani Domovine poginuo najveći broj branitelja Gromova i koju je u pobjedonosnoj operaciji Oluja oslobodila.  Kako je Banovina u slavnoj i krvavoj hrvatskoj povijesti uvijek bila bojište gdje je ginula hrvatska mladost i kako su pripadnici 2. gardijske brigade u osloboditeljskoj Oluji napokon završili tu ratnu stranicu hrvatske povijesti, današnji hrvatski vojnici Gromovi povodom 23. obljetnice 2. gbr Gromovi i dana svoje postrojbe 2. mb Gromovi pješačili su 30 kilometara od povijesne utvrde Gvozdansko do starog grada-utvrde Zrina. Tako i na taj način želeći odati počast junačkoj obrani Gvozdanskog i stradanju Zrina, i tom simboličnom hodnjom odati počast svima koji su kros tešku povijest stradali u obrani hrvatske domovine. 

Prvi dočasnik bojne nadnarednik Dalibor Dumbović  na početku je hodnje toga kišnog utorka, 13. svibnja 2014. godine upoznao vojnike  s poviješću mjesta i junačkom obranom i žrtvom branitelja Gvozdanskog nasuprot višestruko nadmoćnog turskog neprijatelja. Nakon prijeđenih 30 kilometara u Zrinu ih je dočekao njihov vojni kapelan don Milenko Majić prezentiravši im povijest i stradanje ovog mjesta. U svom je izlaganju vojni kapelan citirao prisegu sina ovog kraja poznatog hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog koju je izrekao pred svojim suborcima u vrijeme opsade Sigeta “Ja, Nikola knez Zrinski, obećavam najprije Bogu velikomu, zatim njegovu veličanstvu, našemu sjajnomu vladaru i našoj ubogoj domovini i vama vitezovima da vas nikada neću ostaviti, nego da ću s vama živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti. Tako mi Bog pomogao!”

Na kraju izlaganja kapelan Majić je zaželio da ova hodnja ne bude posljednja, nego da prijeđe u tradiciju petrinjskih postrojbi, istaknuvši da time ne zaboravljamo svoju povijest nego je i dalje časno štujemo i promičemo.

Fotogalerija:

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here