Gvozdansko- simbol velejunaštva i ponos domovine!

0
1335

Svetom misom, svečanim mimohodom i komemoracijom svim žrtvama iz 1578., 1941. i 1991. godine, u Gvozdanskom, nadomak Dvora, 14. siječnja je održano IX. hodočašće u ovaj simbol hrvatskog velejunaštva.

Ove godine hodočašćem se obilježava 440. obljetnica bitke za Gvozdansko. Tradicionalno je ovo, deveto hodočašće u spomen na hrvatsko velejunaštvo i sjećanje na 13. siječnja 1578. godine kada su hrvatski branitelji snažnu tursku posadu dočekali smrznuti na zidinama utvrde, ne prihvativši nikakve, pa ni ublažene uvjete predaje. I sam neprijatelj, potresen žrtvom, odlučio je da branitelji budu dostojanstveno pokopani po katoličkom vjerskom obredu. Nažalost, to mjesto na Badnjak 1941. godine žrtva je četničkih zločina, spominje se 55 smrtno stradalih. Žrtve nisu izbjegnute ni 1991. godine u Domovinskom ratu, između ostalog, i s trojicom izgorjelih mještana. Zbog svih tih stradanja, ali i hrabrosti, Gvozdansko je simbol velejunaštva hrvatskog naroda koje, složni su hodočasnici, ne smije nikada biti zaboravljeno.

Hodočašće je započelo Svetom misom, koju je u crkvi Sv. Filipa i Jakova predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Nastavljeno je „Mimohodom hrvatskog ponosa” te komemoracijom tijekom koje su brojne delegacije položile vijence i zapalile svijeće kod spomen obilježja žrtvama Gvozdanskog, dok je na samoj utvrdi zapaljen Plamen slobode.

Počast su, uz brojne hodočasnike, hrvatske branitelje i domoljube, odali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ivica Krupec, saborski zastupnik Stipo Šapina, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske i dopredsjednika Vlade Damira Krstičevića te ujedno i načelnika Glavnog Stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, generala zbora Mirka Šundova, brigadir Robert Suntešić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, članovi generalskog zbora predvođeni generalima zbora Pavlom Miljavcem i Josipom Lucićem, predstavnici vojske i policije, civilnih udruga, gradova i općina, vijećnici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i političkih stranaka.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ustvrdio je kako su ovakvi događaji, koji svjedoče hrabrost, junaštvo, odvažnost i odlučnost žrtvovanja do posljednjeg čovjeka rijedak  primjer, ne samo na ovim prostorima, već u svijetu i stoga Gvozdansko mora biti simbol Hrvatske.

„Mnogo je ovdje na području Banovine proliveno hrvatske krvi i nema mjesta, nema grada niti sela gdje nije ubijeno 10, 20, 30, 50 i više ljudi, samo zato što su bili Hrvati.  Od Petrinje, Gline, Topuskog, Dvora, Struge Banske, Hrvatske Kostajnice, Baćina, Hrvatske Dubice, Majura, Sunje, Jasenovca i Novske… nema mjesta gdje nije bilo ubijeno i stradalo više Hrvata. U 14-stoljetnom stvaranju hrvatske države, hrvatski narod uz hrabrost je imao i nešto drugo što ga očuvalo na ovim prostorima. To je naša vjera bez koje zasigurno ne bismo preživjeli sve strahote u stvaranju hrvatske države“, rekao je Žinić te dodao kako se i sada na ovim prostorima vodi bitka za Hrvatsku, za opstanak ljudi i za život na ovom području.

„Mi kao županija želimo udahnuti život u ove prostore koji su pusti. Stoga je poruka svima nama dragi prijatelji, budimo hrabri, odvažni i odlučni upravo onakvi kakvi su bili hrvatski branitelji i junaci Gvozdanskog. Nemojmo popuštati na prvu i odmah otići.  Utječimo na naše mlade; nemojte bježati iz Hrvatske, Hrvatska je najljepša, Hrvatska je sveta zemlja, gradimo budućnost Hrvatske jer Hrvatska ima mogućnost biti prosperitetna i bogata zemlja.

Ali ako ćemo pobjeći iz nje, onda to nećemo moći napraviti. Želim utjecati i na našu predsjednicu i na našu Vladu i Sabor, moraju biti hrabri i odlučni. Ne možemo dozvoliti i ne možemo se zadovoljiti s trenutnim stanjem. Hrvati i hrvatski narod mogu živjeti puno bolje. Moramo graditi i pokrenuti određene projekte, a mi kao Županija pokušavamo i ovaj prostor revitalizirati. Spomenut ću naš projekt Baština Zrinskih – budućnost Banovine koji predviđa revitalizaciju starog kaštela i utvrde Gvozdansko, starog grada Zrina i kovnice novca Bešlinec te mnogih povijesnih, nacionalnih utvrda na ovom prostoru“, kazao je Žinić te na kraju zahvalio svim hodočasnicima koji su i ove godine došli u Gvozdansko.

Zahvalu i pozdrave hodočasnicima je, u ime predsjednice RH, kao njen izaslanik uputio Ivan Krupec.

„Mi Hrvati smo nažalost skloni zaboravu i nerijetko zanemarujemo mnoge važne događaje iz povijesti, iako su oni dijelom našeg identiteta i sidro koje nas drži u vremenima bura i oluja. Ne možemo znati kuda idemo, ako ne znamo tko smo i što smo, ako nadahnuće za borbe u sadašnjosti i budućnosti ne potražimo na izvorištu, tamo gdje su se vodile bitke za samostalnost našeg hrvatskog puka.

Ovakvi skupovi, kao što je ovaj danas, daje nam nadu i potvrđuje da ima Hrvata koji znaju kako narod bez sjećanja i svijesti o svojoj prošlosti,nema budućnosti. Otac domovine Starčević je govorio: Tko nije svoj, taj je svačiji, jer do njega ne stoji čiji će biti!. Mi Hrvati znamo tko smo, mi znamo što su naše vrijednosti. Kažu nam zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti, a mi odgovaramo – nema naroda koji je zaboravio svoju prošlost. Recite nam, koji su se to narodi na svijetu odrekli vlastite povijesti i ako to nije učinio nitko drugi, zašto bi mi Hrvati?“, poručio je Krupec.

I IX. hodočašće u Gvozdansko poručilo je kako je ovo mjesto simbol velejunaštva hrvatskog naroda i primjer bez presedana u svjetskoj povijesti te kako nitko, nikada i nigdje nije učinio ono što je ovdje učinio hrvatski čovjek, pobjednik i u smrti, koji je i turskog napadača zadivio hrabrošću i natjerao ga na posmrtnu počast i zato, a i zbog svih ostalih žrtava kroz povijest, Gvozdansko je ponos domovine!

Izvor tekst i foto: https://www.radio-banovina.hr/gvozdansko-simbol-hrvatskog-velejunastva-ponos-domovine-2/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here