„Gromovi“ monografijom zahvalili gradonačelniku

0
1094

NASLOVNA

PETRINJA – Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović primio je danas članove Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade „Gromovi” – Podružnice Sisačko-moslavačke županije. Predsjednik Podružnice NenadBužanić i tajnik Branko Kolarić tom su mu prilikom uručili monografiju brigade u znak zahvale na dosadašnjoj dobroj suradnji.

„Hvala vam na ovoj monografiji koja je i slikom i tekstom važno svjedočanstvo svega što ste preživjeli u uvjetima stvaranja države Hrvatske i samih početaka Domovinskog rata kada je trebalo sve organizirati – od prve linije bojišnice do samog ustroja. Druga gardijska brigada „Gromovi”odigrala je ogromnu ulogu u Domovinskom ratu”, rekao je gradonačelnik, prisjetivši se i VRA „Oluja” 1995.godine.

Istaknuo je kako zahvalnost i uspomenu na poginule branitelje treba čuvati trajno.

„Period koji je prošao, nije prošao uzalud. Prošao je na neki način kroz ono što trebamo poštivati, a to je ta uspomena na ljude koji su bili vaši kolege i suborci i od kojih su, nažalost, mnogi ostali bez života. Mi imamo spomenik našem pukovniku Predragu Matanoviću, taj isti spomenik smo uredili i nazvali ulicu po njemu. To je taj „Udar Groma” i svega onoga što nam je bilo jako bitno. I onima koji nisu bili u borbenim djelovanjima, vi ste uvijek davali jedno veliko i snažno samopouzdanje – ne samo pričuvnim sastavima nego svima. Kad se čulo za vas, to je ulijevalo veliko samopouzdanje”, rekao je gradonačelnik.

Uručujući gradonačelniku monografiju, predsjednik županijske Podružnice Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade „Gromovi”, Nenad Bužanić pohvalio je dosadašnju suradnju s Gradom i gradonačelnikom te izrazio nadu da će takva biti i u budućnosti. O samoj monografiji je napomenuo:

„Prošlo je već 25 godina. Ova monografija je prije pet – šest godina izrađena kako ne bi sve otišlo u zaborav. Godine prolaze. Nas je sve manje. U Republici Hrvatskoj vam svakodnevno umire sedam do deset pripadnika branitelja. Znači, nas je bilo sve manje, sve je manje bilo i zapovjednika. Da ta sjećanja ne bi otišla u zaborav odlučili smo prije pet – šest godina napraviti monografiju. Na njoj je radilo od 30 do 50 ljudi. Napravili smo i knjigu sjećanja”, rekao je Bužanić.

Tajnik županijske Podružnice Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade „Gromovi” Branko Kolarić podsjetio je kako je Udruga osnovana 2007.godine i u ovom trenutku ima četiri podružnice. Jedna od njih je upravo ova u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„ Osnovni ciljevi Udruge su čuvanje i njegovanje tradicije Domovinskog rata, čuvanje i njegovanje spomena na sve naše poginule Gromove, ali i sve hrvatske branitelje, izgradnja spomen obilježja, pisanje o Domovinskom ratu i promicanje istine o Domovinskom ratu, te uključivanje hrvatskih branitelja u svakodnevni život, što je važno kako bi se ti ljudi osjećali korisnima, sukladno svojim sposobnostima”, kazao je Kolarić.

Također je pohvalio dosadašnju suradnju s Gradom te iznio konkretne prijedloge za njezin nastavak – između ostalog, na organizaciji obljetnice u Farkašiću i uređenju i održavanju spomen obilježja u Gori. Predložio je i da se u rujanske Dane sjećanja uključe i obitelji poginulih branitelja iz drugih krajeva Hrvatske koji su svoje živote dali u oslobađanju Petrinje.

Današnjem susretu s braniteljima nazočile su i pročelnica Ureda gradonačelnika Zlata Jajčinović i prim.dr. Marina Kovač, koordinatorica zdravstvenih projekata u Gradu Petrinji koja je govorila o posljedicama koje je rat ostavio na zdravlju branitelja i njihovih obitelji.

Na kraju, za uspomenu na ovaj susret, gradonačelnik Darinko Dumbović je predstavnicima Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade „Gromovi”- Podružnice Sisačko-moslavačke županije, uručio prepoznatljive petrinjske stucke.

Izvor tekst i foto: http://www.portal53.hr/vijesti/petrinja/81-petrinja/28458-gromovi-monografijom-zahvalili-gradonacelniku.html

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here