Gromovi i Udruga Sunce uz Ministarstvo branitelja opremili dvoranu za djecu s poteškoćama u razvoju (Foto)

0
848

Projekt uređenja i opremanja dvorane za rekreaciju u Dugoj Resi pokrenut od Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, prihvaćen  i financiran od Ministarstva branitelja a uz suradnju dugoreške Udruge obitelji djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Sunce“ je završen. Dvoranu su u četvrtak 28. ožujka 2013. godine u Dugoj Resi svečano otvorile obje udruge, dugoreški gradonačelnik Ivan Baršić i zamjenica ministra branitelja Nevenka Benić.

Problem korisnika udruga su psihosocijalne i tjelesne prirode, jer se radi o djeci s poteškoćama u razvoju (Down sindrom, epilepsija i mentalna retardacija, cerebralna paraliza i Angelman sindrom), a braniteljima iz Domovinskog rata, tjelesni invaliditet i Ratni posttraumatski stresni poremećaj.

Provedbom programa i aktivnosti u ovim prostorima doći će do podizanja kvalitete života i psihološko socijalnog osnaživanja i primjera dobre prakse kroz kvalitetniju suradnju između braniteljske udruge i udruge s djelatnošću socijalne skrbi.

Dvorana je smještena u podrumu zgrade u Parku dr. Franje Tuđmana u Dugoj Resi. Prostor je uređivan zadnjih šest mjeseci. Projekt su vodili članovi Podružnice Gromova Karlovačke županije.

“Kad sam prvi puta vidio ovaj prostor u njemu je bilo pola metra vode, a nakon šest mjeseci i dobivenih sredstava Ministarstva branitelja (30 tisuća kuna) imamo prostor u koji djeca mogu doći i upražnjavati svoje potrebe. Tu je jedna mala sportska dvorana opremljena spravama i prilagođena za vježbanje djece s posebnim potrebama”, rekao je umirovljeni brigadir Mile Krišto, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Iako se ne radi o velikom prostoru, on će za ovu djecu s poteškoćama u razvoju, ali i branitelje biti od velike koristi.

“To je jedan prostor gdje oni mogu pomoći sami sebi i jedni drugima, da lakše provedu život i da im bude bogatiji”, naglasio je brigadir Krišto.

U sklopu ove svečanosti ispred Đačkog doma u Dugoj Resi, mjesta nekadašnje vojarne i ustrojavanja 3. bojne 2. gbr Gromova, zamjenica ministra branitelja Nevenka Benić, gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić, te URV 2. gbr Gromovi i Udruga Sunce položili su vijence i zapalili svijeće na spomeniku poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade „Gromovi“ u Domovinskom ratu.

Na ovome događaju sudjelovali su i članovi Upravnog odbora URV 2. gbr Gromova, kao i nekoliko članova obitelji poginulih Gromova,  članova središnjice Udruge iz Zagreba, te  podružnica Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here