Gromovi u obilasku livanjskog bojišta

Zadnjeg dana obilaska „Južnog bojišta“ Gromovi i članovi obitelji  poginulih Gromova,  25. listopada obišli su Tomislavgrad, Donje Rujane, Lištane i Livno.

U Tomislavgradu srdačan doček Gromovima  pripremili su hrvatski branitelji HVO-e s predstavnicima vlasti koje je predvodio predsjednik Općinskog vijeća Luka Krstanović, te ministar Unutarnjih poslova županije Herceg Bosanske Darinko Mihaljević. Kod spomen- obilježja zajednički je položen vijenac i zapaljene su svijeće za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Obilazak Tomislavgrada nastavljen je obilaskom spomen bazilike,  Franjevačkog samostan i Franjevačkog muzeja. Domaćin obilaska bio je gvardijan fra Sretan Ćurčić. U znak zahvale za prijem veterana Gromova  u Tomislavgradu,  URV 2. gbr Gromovi uručila je monografiju 2. gbr Gromovi predsjedniku udruge dragovoljaca Domovinskog rata Herceg Bosanske županije Jozi Radošu i gvardijanu fra Sretanu Ćurčiću.

Nastavljen je obilazak Južnog bojišta u Donjim Rujanima. U Memorijalnom centru Rujani zajedničko izaslanstvo s ministrom Unutarnjih poslova Herceg Bosanske županije Darinkom Mihaljevićem, predstavnicima HVO-e i URV 2. gbr Gromovi položen je vijenac i zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Fra Ćiro Lovrić predvodio je molitvu za sve  poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Inače, Memorijalni centar Rujani podignut je 2010. godine na čast i spomen više od 300 branitelja koji su poginuli na ovom području, koje je bilo ključno u obrani južne Hrvatske i jugozapadne Bosne i Hercegovine na početku velikosrpske agresije. U Memorijalnom centru se nalazi 15 kamenih ploča sa zapisanim imenima 325 hrvatskih branitelja i osmorica svećenika koji su svoje živote dali u obrani Livna. Svake se godine za njih tradicionalno slavi euharistijsko slavlje.

Zajednički objed i druženje s braniteljima HVO-a upriličeno je u Lištanima. U znak zahvale za gostoprimstvo na livanjskom bojištu URV 2. gbr Gromovi uručila je monografije 2. gbr Gromovi; ministru unutarnjih poslova Herceg Bosanske županije, predsjedniku Koordinacije braniteljskih udruga Livna Željku Krišti, dopredsjedniku Koordinacije Dubravku Suši i fra Ćiri Lovriću.

U popodnevnim satima Gromovi su obišli Livno. Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima  položen je vijenac i zapaljene su svijeće  od strane  zajedničke delegacije branitelja HVO-a, ministra unutarnjih poslova i URV 2. gbr Gromovi. Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je fra Ćiro Lovrić. Potom su Gromovi razgledali znamenitosti Livna, crkvu Sv. Petra i Pavla  i franjevački muzej i galeriju Gorica.