GROMOVI U DUBROVNIKU

0
1477

Povodom 25. obljetnice oslobađanja dubrovačkog bojišta Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi organizirala je trodnevno putovanje obilaska „Južnog bojišta“. Prvog dana obilaska „Južnog bojišta“ Gromovi i članovi obitelji  poginulih Gromova na Južnom bojištu,  23. listopada obišli su dubrovačko bojište.

Obilazak je otpočeo u Gornjem Brgatu gdje su veterani Gromova i predstavnici Općine Župa dubrovačka i predstavnici braniteljskih udruga grada Dubrovnika položili vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na mjesnom groblju. U ime Općine Župa dubrovačka nakon komemoracije prigodnim riječima obratio se načelnik općine gospodin Silvio Nardelli. „Nikad se nećemo moći odužiti niti dovoljno zahvaliti svim braniteljima koji su zaslužni za to što smo danas ovdje, njima koji su svoje živote položili za nas i našu slobodu, za slobodu Župe dubrovačke i dubrovačkog kraja“, rekao je načelnik Nardelli.

U domu na Donjem Brgatu predstavnici Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata a uz potporu Općine Župa dubrovačka pripremili su okrjepu za svoje goste Gromove.

Istoga dana u Dubrovniku u palači Sponza župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić primili su ratne veterane Gromova i članove obitelji poginulih Gromova.

U nastupnom govoru predsjednik URV 2. gbr Gromovi Ivan Krupec zahvalio se Županu Dobroslaviću i zamjenici gradonačelnika Jelki Tepšić na prijemu  te je istaknuo… „U opsežnim ratnim operacijama koje su vođene za deblokadu Dubrovnika i oslobođenje okupiranih mjesta dubrovačkog zaleđa ratnog naziva „Južno bojište“ preko 100 pripadnika 2. gardijske brigade Gromovi je ranjeno, dok je 19 Gromova položilo svoje živote. Kako se njihova žrtva ne bi zaboravila, Udruga organizira obilaske mjesta stradanja svojih suboraca.“

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić u svom prigodnom pozdravnom govoru  iskazala je duboku zahvalnost i poštovanje za svu žrtvu koju su Gromovi podnijeli prilikom borbi za oslobođenjem dubrovačkog područja…..„Nismo vas vidjeli, ali smo bili spokojni znajući da ste tu i da ćete nas dovesti do lijepe i slobodne nam Domovine. Dana živimo u sačuvanom i uspješnom gradu koji svojim stanovnicima mora ponuditi visoku kvalitetu života. Dubrovnik je uvijek otvoren za sve putnike namjernike, a posebno za vas koji ste utkali dio sebe u njegovu slobodu“, kazala je zamjenica Tepšić.

Prigodno se obratio i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, u svom obraćanju župan je iznio..“”Nalet neprijatelja bio je nesmiljen, naše domaće postrojbe branile su što su mogle. Nismo imali snage osloboditi ovaj teritorij. Sreća je što smo prije 25 godina imali naše gardijske brigade, a u ovo doba godine prije tih 25 godina oslobođen je jug. Vječno smo zahvalni onima koji su dali svoje živote, a ovo je prilika i da se građani susretnu s veteranima i zahvale se. Na ovaj način se zavjetujemo da više nikad nećemo dopustiti da neprijateljska čizma i neprijateljski tenk dođu na naše područje”.

Ovom prigodom Gromovi su obišli i spomen sobu  poginulim hrvatskim braniteljima u palači Sponza.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here