Gromovi sudjelovali na manifestaciji “Moj zavičaj Velika Mlaka”

0
1205

Na inicijativu Društva žena Velika Mlaka,  uz podršku OŠ Velika Mlaka, učiteljica i učitelja trećih razreda, došlo se na ideju da se za učenike trećih razreda organizira događanje, koje će im omogućiti da nešto više doznaju o Velikoj Mlaki. Na taj je način nastao projekt istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka, čiji je cilj  da na edukativan način u interakciji s učenicima, memorira slavnu prošlost Velike Mlake za generacije koje dolaze.

U realizaciju projekta, uz Društvo žena Velika Mlaka i učenike i učitelje trećih razreda OŠ Velika Mlaka Marinu Arbanas, Sanju Rožić-Tomić, Arijanu Krstanović i Luku Karasa, uključile su se i mjesne udruge: Sučija Velika Mlaka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Mlaka, KUD Velika Mlaka i  Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, Zagrebačka podružnica. Svatko je svojim  izlaganjem i nastupom  učenicima prenosio dio života iz prošlosti Velike Mlake. Projekt je podržao  Mjesni odbor Velika Mlaka  s predsjednikom Ivanom Miličevićem.

Voditeljica programa bila je Ivana Andrić Penava, dopredsjednica Društva žena Velika Mlaka.

Za prezentaciju „Moj zavičaj u Domovinskom ratu“ zaslužna je  Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, Zagrebačka podružnica;  Boris Halužan,  Dubravko Petrović , Franjo Mlinarić i Željko Makek . Kroz navedenu prezentaciju učenici su imali priliku naučiti na koji se način pozdravljaju vojnici i branitelji (Domovini pozdrav – pozdrav), prezentiran im je i kratak osvrt na sam početak Domovinskog rata (proljeće 1991.), bilo je  govora  o širenju ratnih operacija sve do područja Turopolja,  o važnosti i ulozi istoga, ali i  Velike Mlake i njezinih mještana u Domovinskom ratu i obrani Republike Hrvatske. Minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima iz Velike Mlake i svim poginulim i nestalim u Domovinskom ratu . Napravljena je izložba ratne opreme i oružja korišenog u Domovinskom ratu ( trofejno oružje koje se koristi za izložbe ). Prezentaciju je vodio Dubravko Petrović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here