Gromovi predavači na stručnom skupu – Banovina u Domovinskom ratu

0
1264

Od 14. do 16. travnja 2014. godine u Topuskom održan je 7. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti osnovnih i srednjih škola na temu Domovinski rat – Banovina u Domovinskom ratu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Cilj skupa je bio bolje razumijevanje uloge i značaja Banovine u Domovinskom ratu, kako bi učitelji i nastavnici uspješnije pripremili i ostvarivali nastavu o Domovinskom ratu.

Trodnevni skup za 150 profesora i nastavnika povijesti vodio je profesor Franjo Čičak. Dio seminara bio je u obliku predavanja, dok je drugi dio bio u obliku terenske nastave.

Kroz stručna predavanja istaknutih znanstvenika i povjesničara te svjedočenjem sudionika ratnih događanja učitelji i nastavnici upoznati su sa značenjem i ulogom vojne operacije  „Oluja“ na Banovini i akcijom „Una“ te bitkom za Farkašić, stradanjima novinara za vrijeme ratnih događanja na Banovini te nadljudskim naporima liječnika i sanitetskog osoblja u ratnim vremenima. Obišli su i autentične lokacije pojedinih događaja na području Sisačko-moslavačke županije i odali počast stradalim braniteljima i civilima u Banskoj Strugi, Hrvatskoj Kostajnici i Baćinu. Dio programa skupa bio je posvećen i starijoj povijesti na tom prostoru – Sisačkoj bitki, ali i aktualnim događanjima.

Od ratnih veterana, časnika i zapovjednika 2. gardijske brigade predavanja su održali brigadni general Drago Matanović, umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan, umirovljeni brigadir Mile Krišto i umirovljeni bojnik dr. Tonći Soža. Umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan održao je predavanje na temu „Stradavanje novinara na Banovini – Pucanj u istinu o Domovinsko ratu”.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović istaknuo je važnost održavanja ovakvih skupova. „Mi mislimo da o Domovinskom ratu treba, i poučavati i stručno usavršavati naše učitelje i nastavnike kako bi što autentičnije prenijeli istinu generacijama učenika koji pohađaju osnovne i srednje škole. Ovom godinom posljednji učenik izlazi iz sustava odgoja i obrazovanja koji je rođen nakon 1995.godine i naravno da smo često svjedoci toga da se Domovinski rat počesto u dnevno političke potrebe prezentira na način na koji to zasigurno nije dovoljno niti afirmativno niti pozitivno. Naši učenici često se svode na interpretaciju Domovinskog rata iz dnevnih viđenja, što nije dobro”, naglasio je Filipović.

Video:

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here