Gromovi održali sat povijesti povodom 23. obljetnice osnivanja Brigade (Foto)

0
819

U sklopu obilježavanja 23. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“, u petak je, 30. svibnja 2014. godine u velikoj dvorani Doma kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku, URV 2. gbr Gromovi organizirala „Sat povijest“ za učenike osmih razreda sisačkih osnovnih škola. O velikom interesu za ovaj događaj svjedoči prepuna dvorana pristiglih učenika iz sedam osnovnih škola s područja Grada Siska, a priključili su im se i učenice Srednje škole „Viktorovac“.

Na „Satu povijesti“, koji je trajao gotovo tri školska sata autentični sudionici ratnih zbivanja u Domovinskom ratu plijenili su pozornost brojnih učenika. O početcima i uzrocima rata, kao i cjeloviti presjek povijesnih zbivanja u Domovinskom ratu izložio je doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata. General bojnik Drago Matanović, jedan od ratnih zapovjednika 2. gardijske brigade predstavio je ratni put i povjesnicu brigade Gromova dok su veterani Gromova; umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan, umirovljeni bojnici Davor Smuđ i Miroslav Crnković prenijeli svoja iskustva, događaje i sjećanja s pojedinih bojišta i akcija u kojima su sudjelovali u borbenim djelovanjima i gdje su ranjavani.

Uz učenike, profesore i ravnatelje škola na predavanju je nazočio i predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba, Ivica Pandža Orkan. U sklopu ovoga događaja postavljena je i izložba ratnih fotografija 2. gardijske brigade i dio eksponata iz Spomen sobe Gromova koja se nalazi u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“.

Na kraju „Sata povijesti“ dopredsjednik URV 2. gbr Gromovi, umirovljeni pukovnik Slavko Franc u ime Udruge uručio je dr. Anti Nazoru, predstavnicima škola i Doma kulture Kristalna kocka vedrine zahvalnice za sudjelovanje i potporu u organizaciji ovoga događaja.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here