Gromovi obilježili svoj dan

U organizaciji 2. mehanizirane bojne  Gromovi pravne sljednice ratne 2. gardijske brigade Gromovi, u petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ 15. svibnja održano je svečano obilježavanje 26. obljetnice ustrojstva 2. gardijske brigade Gromovi i 10. obljetnica ustrojstva  2. mehanizirane bojne Gromovi, GMTBR-e.

Obilježavanje 10. obljetnice ustrojstva 2. mehanizirane bojne Gromovi  započelo je još prošlog tjedna kroz više sportskih natjecanja i aktivnosti u vojarni. Tako je 8. svibnja održano natjecanje za najbolju desetinu bojne, 9. svibnja održana je već tradicionalna  hodnja pripadnika bojne od Gvozdanskog do Zrina, 10. svibnja održana su razna sportska natjecanja pripadnika bojne  i Dan otvorenih vrata vojarne,  a 11. svibnja održano je natjecanje za najbolju posadu BOV Patria. Veterani iz URV 2. gbr Gromovi kao i prethodnih godina nazočili su na dočeku sudionika hodnjena Zrinu kao i u natjecanju u potezanju užeta.

Središnjoj svečanosti obilježavanja nazočio je zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Siniša Jurković, zamjenik Zapovjednika GMTBR-e brigadir Željko Nakić, te  zapovjednici postrojbi GMTBR-e,  izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno predsjednicom županijske skupštine Ivankom Roksandić, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović sa suradnicima, izaslanstvo PP Petrinja, pripadnici vatrogasne postrojbe Grada Petrinje, izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi koje je predvodio predsjednik udruge Ivan Krupec, ratni zapovjednik 2. gbr Gromovi umirovljeni brigadir Vinko Ukota.

Središnja svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u kapeli Sv. Ilije Proroka.Nakon polaganja vijenaca  održana je Sveta Misa za sve poginule, umrle i nestale Gromove i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Svetu Misu predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata RH prof.dr.sc Jakov Mamić uz koncelebraciju bivših kapelana Gromova, don Milenka Majića kapelana Središta za borbenu obuku HKoV-a i vlč. Matiju Žugaja svećenika Riječke nadbiskupije,  fra Silvija Šćepanovića,OFM župnog vikara iz Hrvatske Kostajnice, te don Antonia Mikulića kapelan kapelanije Sv. Ilije Proroka zaštitnika Gromova.

Poslije Svete Mise na strojilištu vojarne uz postroj 2. mehanizirane bojne Gromovi pročitana je slavna povjesnica 2. gardijske brigade Gromovi, prigodnim riječima obratili su se  Zapovjednik bojne bojnik Roman Kelnerić i brigadni general Siniša Jurković. Ovom prigodom najzaslužnijim pripadnicima bojne  za rad u proteklom periodu   uručene su nagrade i priznanja. Ovom prigodom narednik bojne stožerni narednik Dalibor Dumbović,  posebnim ceremonijalnim obredom uveo je u službu 28. kamp dragovoljnih ročnika. Ročnici su uz izgovaranje kodeksa Gromova:

Ja sam GROM, čuvar tradicije GROMOVA.

U mojim venama teče krv hrvatskih vitezova, čuvara hrvatske domovine.

U meni je tisućljetna snaga hrvatskih utvrda i snaga branitelja iz Domovinskog rata.

Profesionalac sam kojeg u pozivu vode čast, poštenje, predanost i motivacija.

U izvršenju zadaća uvijek dajem maksimum i svojim pristupom prema opremi, naoružanju i obuci dajem primjer koji slijede i drugi.

Pripadnik sam postrojbe koja je pobijedila u Domovinskom ratu,

Pripadnik sam postrojbe u čijim redovima su najbolji hrvatski sinovi i kćeri.

Ponosa sam što nosim zelenu beretku.

Ponosan sam što sam GROM.

Tako su ročnici postali punopravni članovi 2. mehanizirane bojne Gromovi i od sada s ponosom mogu nositi zelenu beretku sa znakom Groma.

Nakon svečanosti gosti su mogli razgledati TT Zbor opreme i naoružanja koje je na upotrebi u 2. mehaniziranoj bojni Gromovi.