“Gromovi” obilježili Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije i bitku za Novi Farkašić 1991. godine

0
1381

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije počelo odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima kod središnjeg su križa na sisačkom groblju Viktorovac gdje su obitelji poginulih hrvatskih branitelja, udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnicima lokalne samouprave, policije, vojske, predstavnicima javnih ustanova i političkih stranaka položili vijence i zapalili svijeće, a zajedničku je molitvu vodio vlč. Ivan Grbešić.

Odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima se nastavilo paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Obilježavanje se nastavilo Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio je u sisačkoj katedrali Uzvišenja Svetog Križa generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Obilježavanje se nastavilo u Novom Farkašiću mjestu u kojem se 17. I 18. listopada 1991. godine odvijala “BITKA ZA NOVI FARKAŠIĆ” po kojoj se i slavi Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije.

Počast kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Farkašiću polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odale su obitelji poginulih hrvatskih branitelja poslije njih po prvi put počast je odala Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, nakon predsjednice počast su odali predstavnici Sisačko-moslavačke županije, Udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatske policije, izaslanstva gradova, općina, predstavnicima javnih ustanova i političkih stranaka.

Zajedničku molitvu predvodio je kapelan vojne kapelanije Svetog Ilije Proroka Petrinja  Don Branko Čagelj.

Na kraju prisutnima su se obratili Ivica Šafarić – Ninja sudionik “BITKE ZA NOVI FARKAŠIĆ”, Zamjenik načelnika glavnog stožera General pukovnik Drago Matanović, Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U čijim govorima su se evocirali uspomene, zahvalilo se na žrtvi onih koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost jedine nam Domovine,  obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i hrvatskim braniteljima koji nisu žalili svoje živote.

Tekst: Nenad Bužanić

Foto: Željko Makek-Rakun

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here