GROMOVI OBILJEŽILI 29. OBLJETNICU USTROJAVANJA 3. BOJNE “BANSKA LEGIJA”

Dana 20. lipnja 2020.g., u Duga Resi, URV 2. gbr. „Gromovi“ Podružnica Karlovačke županije, obilježila je 29. obljetnicu ustrojavanja 3. pješačke bojne „Banska Legija“ 2. gardijske brigade „Gromovi“, te 13. obljetnicu svoje udruge. Obilježavanje je započelo hrvatskom himnom koju je izveo 1.pjevački zbor „Petar Svačić“ iz Karlovca, te minutom tišine za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje. Potom se pristupilo polaganju vijenaca i paljenju lampiona ispred spomenika poginulim „Gromovima“ kod Učeničkog doma, gdje je i ustrojena 3. bojna.

Najprije su vijenac položili i upalili lampione, obitelji naših poginulih i umrlih „Gromova“ te izaslanstvo URV „Gromovi“ i „Crne Mambe“ predvođeno predsjednikom udruge g. Ivanom Krupec. Nakon toga su vijenac položili izaslanik ZHKoV-e, puk. Berislav Radešić i izaslanica minist. branitelja g. Melita Lauš. Poslije njih su redom pristupali paljenju lampiona; zapov. bojne „Gromovi“ puk. Ivan Radić, načelnik PP Duga Resa, g. Dario Horvatić, izaslanica župana karl. županije, g. Jadranka Golubić, izaslanik gradonačelnika grada D. Rese, g. Marko Benić, izaslanik gradonačelnika grada Karlovca, g. Matija Furač, Udruge roditelja poginulih branitelja Karlovačke i Primorsko goranske županije, HVIDRA Karlovac i Gorski Kotar, te udruge proistekle iz domovinskog rata s područja Karlovačke županije; SJP „Grom“ Karlovac, UHBDR Slunj, BUPI Barilović, 1. gbr. „Tigrovi“, Veterani OMP Karlovac, udruga satnije „Rebelsi“, te klubovi pri 110.brigadi; „Volfovi“ i „klub žena dom. rata grada Karlovca“.

Nakon toga je kapelan pri ZHKoV-e, Ivan Blaževac održao kraću molitvu. Potom su se svi sudionici u svečanom mimohodu, uputili do crkve Sv. Antuna Padovanskog, gdje je kapelan Ivan Blaževac služio misu za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Po završetku mise svi sudionici su se vratili u Učenički dom, gdje je održana svečana akademija, koja je započela himnom u izvedbi 1. pjevačkog zbora „P. Svačić“, minutom tišine i prikazom slika „slajdova“ poginulih i nestalih pripadnika „Gromova“ iz 3. bojne te sa područja Karlovačke, Primorsko goranske i Ličke županije. Gosp. Dijana Duvnjak Dorma je pročitala povjesnicu 3. bojne. Na svečanosti su se nazočnima obratili; g. Marija Kovač, majka našeg poginulog „groma“ koja je pročitala par pjesama iz svoje pjesmarice, predsjednik Karlovačke Podružnice, g. Milan Valentić koji je pozdravio sve nazočne, te govorio o žrtvi u dom. ratu, obilasku naših obitelji, zahvalio se gradu Duga Resi i grad. Boljaru na sponzorstvu naše obljetnice; predsjednik URV „Gromovi“ g. Ivan Krupec, koji je govorio o projektu koji udruga sprovodi, pomaganju „gromova“ tijekom pandemije korona virusa i potresa u Zagrebu, o tome kako se nesmije zaboraviti žrtva koja je podnijeta.

Zatim se obratio dogradonačelnik Duga Rese, g. Miroslav Furdek, koji je govorio o tome kako se nesmije zaboraviti žrtva koja je podnijeta u dom. ratu te da istu treba prenositi na generacije koje dolaze, o suradnji naše udruge i grada Duga Rese od kojeg uvijek možemo očekivati pomoć u realizaciji naših projekata. Na kraju se skupu obratio ministar hrvatskih branitelja, g. Tomo Medved, koji je čestitao obljetnicu, zahvalio se obiteljima poginulih, govorio o počecima dom. rata, o odnosu ministarstva s udrugama, o tome kako su hrv,. branitelji temelj hrvatske države, liječničkim pregledima, te pronalasku svih nestalih.

Svečanost su cijelo vrijeme vodile kćeri našeg poginulog „groma“ g. Milana Pušić i g. Dijana Duvnjak Dorma, dok je 1. pjevački zbor „Petar Svačić“ otpjevao nekoliko prigodnih pjesama. Po završetku svečanog dijela svi sudionici su nastavili druženje uz skromni domjenak koji su pripremili članovi Karlovačke Podružnice.

TEKS: tajnik Karlovačke Podružnice

Dražen Marčić