GROMOVI OBILJEŽILI 27. OBLJETNICU VRO “OLUJA” I U VELIKOJ GORICI SE OKUPILI LOVCI I BRANITELJI

0
580

Gromovi obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih banitelja i tradicionalno se okupili i odali počast  i sjećanje na Jadranka Cumbaja lovca i heroja.

Kraj Lovačkog doma u Velikoj Gorici održan je tradicionalni skup na Dan branitelja, Dan Pobjede i domovinske zahvalnosti, te 27. obljetnicu hrvatske “Oluje”. Kraj “Jadrankove čeke” i Lovačkog doma na Kušancu, lovci, branitelji, članovi HVIDRE, te članovi obitelji Jadranka Cumbaja, tradicionalno se okupljaju odajući počast heroju Jadranku Cumbaju. Ovaj dragovoljac Domovinskog rata, inače strasven lovac i negdašnji tajnik LD “Srna” Velika Gorica poginuo je prvog dana hrvatske akcije “Oluja” u oslobađanju Petrinje. Lovci velikogoričke “Srne”, suborci pukovnika Jadranka Cumbaja, članovi udruge Druge gardijske brigade Hrvatske vojske , poznatih “Gromova”, te članovi velikogoričke HVIDRE, kao i obitelji pokojnog Cumbaja zajedno su odali počast hrvatskom heroju.

Jedinstveni spomenik lovcu i ratniku “Jadrankovu čeku” podigli su lovci u dvorištu svog Lovačkog doma još 2008. Za sjećanje na ratnika i lovca velikog srca. Ondje se okupljaju već petnaest godina, zajedno s hrvatskim braniteljima, odajući počast pukovniku Jadranku Cumbaju. U jutarnjim satima zapalili su svijeće, položili cvijeće i pomolili se za duše svih hrvatskih branitelja. U večernjim satima održan je Prvi memorijal Jadranka Cumbaja. Njemu u čast održano je prvo natjecanje u gađanju pokretnih meta, a streljačko natjecanje trebalo bi postati tradicionalno.

O pukovniku HV Jadranku Cumbaju prigodnu riječ je govorio Danijel Jančić, uime lovaca “Srne”, Povijest je zapisala kako je Cumbaj dragovoljac i časnik HV bio izvrstan u protuoklopnoj borbi. Uništio je dvadeset i devet neprijateljskih tenkova. Prvi je u Domovinskom ratu, uz pomoć “maljutki” i termovizijskog sustava uništio četnički tenk M-84 noću preko rijeke Kupe. Bio je strastveni lovac, ribolovac i sportaš. Sa svojim “Gromovima” krenio je u oslobođenje Petrinje, a  poginuo je prvog dana  hrvatske”Oluje”.

O pukovniku Cumbaju sjećanje je iznio umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik veteranske udruge “Gromova”, te umirovljeni brigadir Mile Krišto, negdašnji načelnik stožera “Gromova”. Jednom riječju Cumbaj je bio smiren, hladnokrvan ali učinkovit bojovnik. “Gromovi” su poručili kako će čuvat sjećanje na poginule bojovnike jer njihov je znak “Grom” i stisnuta šaka.

Prvi Memorijal Jadranka Cumbaja održan je u večernjim satima, To je prvo noćno  natjecanje u gađanju glinenih golubova u disciplini trap, a sudjelovalo je stotinjak strijelaca iz raznih mjesta. U spomen na lovca i ratnika, s ciljem da natjecanje postane tradicionalno kao i okupljanje u čast heroja. U noćnim satima pehare, nagrade i priznanja strijelcima , uz lovce, uručili su predstavnici obitelji Cumbaj.

Boris ĆAVAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here