Gromovi obilježili 25. obljetnicu obrane Novigrada i zadarskog zaleđa

0
1532

U Novigradu 10. veljače 2018. godine obilježena je 25. obljetnica obrane Novigrada i zadarskog zaleđa. I ove godine organizator obilježbe bila je Općina Novigrad i Osnovna škola Novigrad.

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi i ove godine organizirano je sudjelovala na obilježavanju obljetnice obrane Novigrada i zadarskog zaleđa u akciji „Maslenica“. U organizaciji udruge  s autobusom  ali i u osobnoj organizaciji u velikom broju  na obilježavanje su pristigli veterani Gromova iz svih podružnica udruge.

S posebnim pijetetom veterani Gromova prisjetili su se svojih poginulih Gromova u operaciji „Maslenica“ prilikom obrane Novigrada i zadarskog zaleđa; Dragutina Naglaša, Vlade Brebrića, Marijana Mikulina, Borisa Krivačića i Ivana Cindrića.

Obilježba  je počela kod spomenika  poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, a potom se obilježavanje nastavilo kod spomen obilježja  2. gardijske brigade „Gromovi“ u Novigradu  kod spomen ploče poginulim pripadnicima 145. brigade HV-e. Mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalile svijeće kod svih spomen obilježja tako i zajedničko izaslanstvo Urv 2. gbr Gromovi i Udruge Crne mambe a koje su predvodili Nenad Bužanić dopredsjednik Urv 2. gbr Gromovi i Ivica Šafarić predsjednik Udruge Crne mambe. Kod spomen obilježja HRM-e u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra obrane RH Damira Krstičevića prigodnim riječima obratio se njihov izaslanik kapetan bojnog broda Damir Dojkić.

Kod spomen obilježja poginulim Gromovima prigodnim riječima obratio se kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda predsjednik URV 2. gbr Gromovi Ivan Krupec. U ovoj prigodi prigodnim riječima obratio se i umirovljeni pukovnik Ivica Šafarić jedan od aktivnih zapovjednika i sudionik obrane Novigrada. Molitvu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je don Ivan Čurić župnik Novigradske župe. Učenice OŠ Novigrad obilježbu su uveličali prigodnim recitacijama, a protokol obilježavanja vodio je umirovljeni ravnatelj OŠ Novigrad Joso Radošević.

Obilježba je nastavljena u Paljuvu gdje su kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima izaslanstva URV 2. gbr Gromovi i Udruge Crne mambe s lokalnim braniteljskim udrugama  položili  vijence i zapalili  svijeće.

Veterani Gromova okupljeni u Urv 2. gbr Gromovi i udrugu Crne mambe obišli su i spomen obilježja i zajednički su položili vijenac i  zapalili  svijeće te odali počast kod  spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. gbr Kune u Kašiću,  4. gbr „Pauci“ kod „Zelenog hrasta“ u Islamu Latinskom  i 7. gbr „Pume“ na zajedničkom spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Suhovarama.

Izvor fotografija: F.Mlinarić i dr.  članovi udruge

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here