Gromovi obilježili 24. obljetnicu obrane Novigrada i zadarskog zaleđa

0
1468

U organizaciji Općine Novigrad, Mjesnog odbora Paljuv i Osnovne škole Novigrad  u subotu 11. veljače na svečan i dostojanstven način obilježena je 24. obljetnica obrane Novigrada i zadarskog zaleđa.

I ove godine Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi  aktivno se uključila u obilježbu 24. obljetnice obrane Novigrada i zadarskog zaleđa u akciji „Maslenica“. U organizaciji udruge s dva autobusa  ali i u osobnoj organizaciji u velikom broju  na obilježavanje veterani Gromova pristigli su iz svih podružnica udruge.

Veterani Gromova kroz komemoracije evocirali  su uspomene na te teške ratne dane i svoje sudjelovanje u obrani Novigrada i zadarskog zaleđa. S posebnim pijetetom prisjetili se poginulih Gromova; Dragutina Naglaša, Vlade Brebrića, Marijana Mikulina, Borisa Krivačića i Ivana Cindrića.

Obilježavanje je počelo kod spomenika  poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, a potom se nastavilo kod spomen obilježja  2. gardijske brigade „Gromovi“ u Novigradu. Mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalile svijeće, zajedničko izaslanstvo Urv 2. gbr Gromovi i Udruge Crne mambe predvodili su predsjednici udruga Ivan Krupec i Ivica Šafarić. Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje  u zajedništvu predvodili su don Pavao Zubčić župnik župe Novigrad i don Miljenko Majić vojni kapelan Središta za borbenu obuku HKoV-a u Slunju.

Kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli, kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića prigodnim riječima obrati se kod spomen obilježja poginulim pripadnicima HRM-a istaknuvši:

„Hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja obranjen je Novigrad. Ovo je mjesto gdje su se našli sjever i jug, mjesto gdje su se ujedinili, gdje je vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu.

Naša obveza je, da njihovu žrtvu cijenimo i poštujemo i da ne dopustimo da njihov san, a našu današnju stvarnosti, nikad nitko više ne ugrozi.

Žrtva u Novigradu je na ponos i na spomen koji moramo sačuvati za generacije koje dolaze. Ne smijemo dozvoliti da nam ovaj veličanstveni komemorativni skup postane luksuz i obveza, da se žrtve prepuste zaboravu, ovdje u Novigradu i u svakom mjestu od Vukovara do Dubrovnika“.

Kod spomen obilježja poginulim Gromovima prigodnim riječima obratio se predsjednik URV 2. gbr Gromovi Ivan Krupec i u vrijeme obrane Novigrada i zadarskog zaleđa ratni zapovjednik Taktičke grupe 2. gbr Gromovi Boris Jacović.

Komemoraciju je vodio Joso Radošević, umirovljeni ravnatelj OŠ Novigrad, hrvatsku himnu Lijepa naša domovina izvela je klapa Težaci iz Paljuva, prigodne recitirale izrekle su učenice OŠ Novigrad Tonina Baraba i Magdalena Buterin.

U obilježavanju počasnim plotunom raketne topovnjače “Vukovar” usidrene u Novigradskom moru i topovskim udarima s tvrđave Fortica sudjelovala je i HRM-a.

Ove godine u sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen ploče poginulim pripadnicima 145. brigade HV-e u središtu Novigrada.

Nakon obilježavanja u Novigradu odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima  kod spomen obilježja u Paljuvu.

Pri povratku kućama veterani Gromova okupljeni u Urv 2. gbr Gromovi i udrugu Crne mambe, zajednički su zapalili  svijeće i molitvom koju je predvodio don Miljenko Majić odali  počast  na spomen obilježjima poginulim pripadnicima 3. gbr Kune u Kašiću,  4. gbr „Pauci“ kod „Zelenog hrasta“ u Islamu Latinskom  i 7. gbr „Pume“ na zajedničkom spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Suhovarama.

Foto: članovi udruge

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here