GROMOVI, NISU KAO NEBESKI, JOŠ SU JAČI, JOŠ SU ŽEŠĆI….(VIDEO)

0
2410

Prije 24. godine u ratnom vihoru velikosrpske agresiji na Republiku Hrvatsku 15. svibnja 1991.g. osnovana je 2.”A” brigade ZNG RH (2. gardijska brigada „Gromovi“).
Svečano obilježavanje Dana 2. gbr Gromovi ove godine održat će se u organizaciji Podružnice Karlovačke županije 21. lipnja 2015.g. u Dugoj Resi. U narednom periodu objavit ćemo cjeloviti program obilježbe na našoj web stranici.

Povečati video preko cijelog ekrana….

 

Povjesnica 2. gardijske brigade Gromovi

U Trsteniku Nartskom na istočnim prilazima Zagrebu, u nekadašnjim barakama radničkog naselja “Vladimir Gortan” koje je pretvoreno u vojarnu ZNG-a, od pripadnika za posebne namjene MUP-a RH iz baza Kumrovec i Vinica te Rakitje i Lučko ustrojeno je 15. svibnja 1991. godine Zapovjedništvo 2.”A” brigade ZNG RH (2. gardijska brigada „Gromovi“) i njena 1.pješačka bojna. Od toga dana prošlo je dugih 23 godine, 23 godine ponosa pripadnika Gromova koji su noseći zelenu beretku sa znakom Groma širom bojišnica Lijepe naše donosili optimizam, hrabrost i spremnost na žrtvu za Hrvatsku. Uskoro se ustrojavaju i njena 2. pješačka bojna u Sisku, 3. bojna u Dugoj Resi, i sve ostale postrojbe Brigade.
Brigada na povijesnom postrojavanju na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu 28 svibnja 1991. godine prima ratnu zastavu od prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. I od tada započinje težak i krvav ratni put dragovoljaca ove postrojbe. Prva akcije obrane su u Pounju i Lici, te blokada tenkova JNA iz tadašnje vojarne Maršal Tito na Mostu Mladosti u Zagrebu. Gromovi sudjeluju na većini bojišta u obrani Domovine te u svim većim i značajnim operacijama u Domovinskom ratu. Borbeno djeluju na Ličkom bojištu, Sisačko-banovinskom, Sunjskom, Karlovačko-dugoreškom, Livanjskom, Posavskom, Dubrovačkom, Zadarsko-novigradskom i Južnom bojištu. Sudionici su operacija i bitaka: Bitka za vojarne, Bitke u Novom Farkašiću, akcije „Vihor“ i „Tigar“, operacija „Maslenica“, „Bljesak“ i „Una 95“. Mali dijelovi postrojbe sudjeluju u operacijama „Zima 94“, „Ljeto 95“ i „Maestral“. Jedina je gardijska postrojba HV u oslobađanju Banovine u operaciji „Oluja“
U operaciji “Oluja” postrojbe 2. gardijske brigade djelovale su na glavnom smjeru napada Petrinja -Maja -Dvor. Neprijatelj je pružio jak otpor kako bi držao odstupnicu i koridor za izvlačenje svojih snaga iz šireg područja Korduna. Crtu bojišnice je detaljno četiri godine utvrđivao, ukopavao i minskim poljima osiguravao. Brigada je uz ostale snage Zbornog područja Zagreb uspjela slomiti neprijatelja, osloboditi Petrinju, blokirati Glinu, presjeći glavni smjer povlačenja neprijatelja ka Dvoru i time stvoriti uvjete za predaju 21. Kordunskog korpusa vojske pobunjenih Srba. Brigada je u operaciji “Oluja” bila jedina profesionalna postrojba u ZP Zagreb na banovinskoj bojišnici, što govori o odgovornosti i povjerenju koje joj je dano.
Tijekom Domovinskog rata život je položio 203 Groma, a 5 ih još uvijek nestalih. Ranjeno je i ozlijeđeno 1200 Gromova. Kroz postrojbu je tijekom rata prošlo 9200 branitelja. Prosječna starost (mladost) poginulih Gromova je 25 godina, 111-tero djece ostalo je bez jednog roditelja, a od 208 poginulih i nestalih Gromova, 130 ih zbog rane pogibije nije stvorilo svoje obitelji
Ova postrojba je za osvjedočenu i pokazanu hrabrost, junaštvo te doprinos u obrani domovine, od Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika odlikovana Redom kneza Domagoja s lentom , Redom Nikole Šubića Zrinjskog i Poveljom Republike Hrvatske. Brigada je, kao i ostale tri ratne gardijske brigade ustrojem OS RH 31. ožujka 2008. god. prestala egzistirati, a jednoj bojni novoformirane Gardijske motorizirane brigade u Petrinji, Ministarstvo obrane dodijelio je ime Gromovi, kako bi čuvala uspomenu na ime, tradiciju i stečevine ove slavne i legendarne postrojbe.
Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi svojim postojanjem i djelovanjem od zaborava čuva nemjerljiv doprinos Gromova u Domovinskom ratu, te s posebnim pijetetom čuva uspomenu na svoje poginule Gromove. Kapelanija Svetog Ilije Proroka nebeskog zaštitnika Gromova i kapelica u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ isto tako čuva i njeguje tradiciju 2. gbr Gromovi i svjedoči žrtvu koju su podnijeli njeni poginuli pripadnici a čije se fotografije nalaze u kapelici.
Jedinstvenim pobjedama u obrambenim i napadnim operacijama te krvlju svojih gardista, dočasnika i časnika, Brigada je utisnula vječni pečat u temelje hrvatske povijesti. Zato neka im je slava i hvala uz dobro poznatu krilaticu 2. gbr: JEDNOM GROM – ZAUVIJEK GROM.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here