Gromovi na vježbi ” Spremnost-13 ” (Foto)

0
1184

 

Završen prvi dio vježbe “Spremnost-13”

 

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja danas je, 7. svibnja 2013., održana taktička vježba s bojevim gađanjem (TVBG) “Mehanizirana bojna u obrani s prelaskom u protunapad”.

TVBG predstavlja prvi dio vježbe “Spremnost-13”, koja traje od 3. do 11. svibnja, a nazočili su joj predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić,  visoki vojni i državni dužnosnici, bivši načelnici GS OSRH kao i veleposlanik SAD u RH Kenneth Merten.

Uoči početka vježbe nazočne su pozdravili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Dragutin Repinc,  provedbeni časnik vježbe zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadir Boris Šerić te direktor vježbe brigadir Tihomir Kundid koji su iznijeli osnovne informacije. Svrha taktičke vježbe s bojevim gađanjem jest prikaz uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi Gmtbr-e u brzoj i učinkovitoj pripremi i provedbi obrambenih i napadnih borbenih djelovanja kroz usklađeno višerodovsko te intergransko djelovanje sa snagama US Air Force (sudjelovala su i dva američka aviona F-16 iz baze u Avianu) te HRZ-a i PZO-a (dva aviona MiG-21 i helikopter Mi-171 Sh).

Tijekom vježbe u simuliranim uvjetima bojišta u četrdesetak minuta prikazana je integracija vatri, upravljanje vatrom i manevrom te manevarske i vatrene mogućnosti postrojbi i borbenih sredstava. Vježba je provedena kroz scenarij djelovanja ojačane mehanizirane bojne i  kroz četiri faze: organizaciju obrane, provedbu obrane, prelaska u napad te gonidbu.

Sudjelovalo je više od 700 pripadnika OSRH i USAF-a, uključujući pripadnike Zapovjedništva Gmtbr-e, bojne Gmtbr-e Gromovi (Zapovjedništvo, 1. mehanizirana satnija s BOV-ovima Patria i protuoklopnim sredstvom Metis, Satnija za vatrenu potporu s minobacačima od 120mm, Izvidnički vod), tenkovskog voda Gombr-e  (tenkovi M-84), bojne Gmtbr-e Vukovi  (protuoklopni sustav Fagot i minobacači od 82mm), PZO bojne Gmtbr-e (vod PZO topova 20/3), Topničko raketne bojne Gmtbr-e (haubice 122mm D-30 i SVLR), tima prednjih zračnih kontrolora Gmtbr, tima Vojnoobavještajne bojne s bespilotnim letjelicama Skylark, te navedene američke i hrvatske snage ratnog zrakoplovstva.

U izjavi za medije nakon provedene vježbe, predsjednik Josipović rekao je da su vojnici zaslužili ocjenu odličan. Vježba je odlično organizirana, provedena i  pripremljena i pokazala je da pripadnici OSRH zajedno sa saveznicima funkcioniraju usklađeno.
Ministar Kotromanović je istaknuo kompleksnost i mnoge elemente viđene u vježbi.  I dalje ćemo raditi na tome da pripadnici OSRH budu uvježbani, pripremljeni, motivirani, moćni i jaki, rekao je ministar, zaključivši da svaki vojnik mora težiti savršenstvu.

Načelnik GS-a general Lovrić je rekao da je ponosan na pripadnike OSRH koji dobivaju pohvale i iz partnerskih i savezničkih zemalja te NATO-a. Imamo sposobnost braniti nacionalni teritorij, sudjelovati u međunarodnim operacijama, ali i uvježbavati druge, istaknuo je Lovrić.

Odmah po završetku prvog dijela vježbe “Spremnost-13”, slijedi drugi dio koji obuhvaća nacionalno ocjenjivanje 2. mehanizirane satnije 1. mehanizirane bojne Gmtbr-e Tigrovi za NATO Response Force.

www.morh.hr

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here