Gromovi na Večernjakovoj domovnici u Bad Homburgu

0
1208

Na poziv organizatora Večernjakove domovnice, izaslanstvo Urv 2. gbr Gromovi:  Ivan Krupec, Robert Ćaran, Krešimir Maretić, Branko Kolarić i  Dario Holenda,  prisustvovali su 24. ožujka u Bad Homburgu pored Frankfurta na završnoj večeri dodijele 12. po redu  Večernjakove domovnice. Svečanosti dodjele Večernjakove domovnice nazočili su visoki uzvanici Republike Hrvatske, predstavnici iseljeničkih udruga, klubova i zajednica iz cijele Europe, gosti iz Hrvatske i BiH.

Dodjeli Hrvatskog Oscara, kako njemački lokalni mediji nazivaju Večernjakovu domovnicu, nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, šef ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz, gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjers, a među mnoštvom poznatih uzvanika bio je i Miroslav Ćiro Blažević te župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnici Dubrovnika, Mostara,Vukovara i Raba, Mato Franković, Ljubo Bešlić, Ivan Penava i Nikola Grgurić, predsjednik skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić i brojni drugi uzvanici.

Po izboru Večernjakovih čitatelja osoba godine u iseljeništvu je Vinko Sabljo, organizator Hrvatskih svjetskih igara, a njemu je nagradu uručila predsjednica Grabar Kitarović.

Čitatelji inozemnog izdanja večernjeg lista proglasili su najboljim sportašem Antu Rebića, nogometaša Eintrachta,  a po izboru žirija ta nagrada pripala je Marinu Mariću, rukometašu  TS Melsungena. Posebno priznanje dobila je Ena Ćorić, mlada taekwondo sportašica iz Münchena. Za najbolje amaterske sportske momčadi u dijaspori proglašeni su SV Croatia Reutlingen i FC Croatia iz Frankfurta. Najbolji glumci u dijaspori su: Valentina Pahde, glumica iz Münchena i Ante Luburić, glumac iz Solingena. Za najznačajniji događaj godine u iseljeništvu proglašene su Hrvatske svjetske igre u Zagrebu, a za najuspješniju udrugu Hrvatski centar iz Beča. Dok je u kategoriji spektakla glavna nagrada pripala Ivi Batistić, street art fotografkinji iz Frankfurta. Ove godine u izboru najpopularnijih osoba u iseljeništvu bilo je nominirano 79 kandidata, a njih 29 ušlo je u finalni izbor.

U svom obraćanju iseljenicima u Bad Homburgu predsjednica RH  Kolinda Grabar Kitarović naglasila je kako joj je čast biti među hrvatskim iseljenicima koji su se na Večernjakovoj domovnici okupili iz svih europskih zemalja gdje su otišli raditi. – Stoga Večernjakovu domovnicu slobodno možemo nazvati mali sabor hrvatskog iseljeništva. Znam da je Hrvatska živa u svim vašim srcima. Svi ste vi krenuli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svijet u nadi da ćete negdje drugdje naći bolji život. Jeste li ga našli, to vi najbolje znate. Hrvatska je pošla vašim stopama u svijet. Svijet je upoznaje najprije po vama, dragi moji Hrvati” – naglasila je predsjednica. Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić predsjednici je predao skulpturu zahvalnicu, autorsko djelo zagrebačke likovne umjetnice Dunje Cossetto, koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za potporu održavanja Večernjakove domovnice.

foto: Večernji list i D. Holenda

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here