GROMOVI NA TRIBINI I PROJEKCIJI FILMA MASLENICA

0
859

U dvorani Hrvatske kulturne zaklade – Hrvatskom slovu u Zagrebu, održana je u večernjim satima 28. veljače 2013. godine projekcija dokumentarnog filma HTV-a „Maslenica“. Dvoranu su u potpunosti ispunili u najvećem broju branitelji koji su ponovno s velikom pozornošću pogledali ovaj zanimljiv dokumentarac o jednoj od najznačajnijih bitaka Domovinskog rata.

Iako je film premijerno prikazan na HTV-u 16. veljače 2013. godine, zbog velikog odjeka autorski dvojac Vladimir Brnardić i Tomislav Šulj želio je objasniti okolnosti nastanka filma.  Urednik Brnardić i scenarist Šulj smatraju da je film tek djelomično dočarao atmosferu velikog boja iz 1993. godine. Razlog tomu je relativno kratko vrijeme izrade filma, zatim je prvotno planirano film prikazati u dva dijela, no kako je ipak napravljen jedan cjeloviti film, određeni dio materijala i sugovornika u filmu fizički nije mogao biti prikazan. Ukoliko budu stvoreni uvjeti za ostvarenje projekta serijala o operaciji Maslenica navedeni nedostatci bit će nadomješteni.

Potom su naglasili da se do sada u javnosti isticao samo onaj napadni dio operacije izveden u 72 sata,dok je onaj drugi dio kada je neprijatelj svim raspoloživim i najelitnijim snagama nastojao vratiti izgubljena područja u javnosti bio zanemaren. Tada su hrvatske snage sastavljene uglavnom od gardijskih postrojba uspjele odlučnom borbom ali i uz žrtve sačuvati uspjeh operacije Maslenica, a što je javnosti upravo uspio prikazati ovaj film.   Autori su se zahvalili braniteljima i vodstvima braniteljskih udruga na raspoloživosti i suradnji pri izradi filma, izrazivši želju za daljnjom suradnjom na ovakvim projektima HTV-a.

Promociji filma i tribini nazočili su ratni veterani pripadnici gardijskih postrojbi, specijalnih postrojbi GSHV i specijalne policije, te ostali sudionici operacije Maslenica. Ratni veterani i ostali sudionici Tribine su pljeskom iskazali zadovoljstvo filmom i izlaganjima autora. Jedan dio ih je osobno zahvalio i dao potporu autorima i HTV-u za nastavak ovakvih vrijednih projekata o istini o Domovinskom ratu.

Na projekciji i tribini sudjelovao je i značajan broj ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here