GROMOVI NA PROSLAVAMA DANA POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Kako smo već izvješćivali, ali i svi ostali mediji o proslavama Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u mnogim gradovima i mjestima širom Lijepe naše, donosimo kratki pregled sudjelovanja ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ i predstavnika Udruge ratnih veterana Gromova na proslavama, obilježavanjima i komemoracijama povodom ovoga značajnog blagdana kada proslavljamo Dan pobjede nad velikosrpskim agresorom i kada odajemo zahvalnost hrvatskim braniteljima za konačnu slobodu, a posebno onima koji su žrtvovali svoje živote.

Već 2. kolovoza u Karlovcu na komemoraciji i polaganju vijenaca na gradskom groblju Jamodol te svetoj misi za poginule branitelje sudjelovali su i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” iz Podružnice karlovačke županije.

Na gradskoj proslavi u Sisku 4. kolovoza delegacija URV 2, gbr Gromova Podružnice sisačko-moslavačke županije položila je vijence i zapalila svijeće na gradskom groblju Viktorovac i na spomeniku braniteljima na trgu dr. Franje Tuđmana.

Istoga dana ekipa URV Gromova sudjelovala je u Glini na memorijalnom ribolovnom kupu „Darko Lisac“ (posvećenom poginulom izvidniku 2. gardijske brigade Darku Liscu u operaciji Oluja). Momčad veterana Gromova osvojila je treće mjesto.

Predstavnici URV 2. gbr Gromova sudjelovali su u službenom programu državne proslave u Kninu. Uoči blagdana 4. kolovoza  bili su na prijamu branitelja i ratnih zapovjednika kod predsjednika Republike Hrvatske i misi za poginule branitelje u crkvi sv. Barbare na kninskoj tvrđavi koju je prevodio vojni ordinarij. Na sam blagdan, 5. kolovoza 2012. godine nazočili su s braniteljima na podizanju hrvatskog barjaka  na kninskoj tvrđavi, te su sudjelovali na postrojavanju i cjelokupnoj proslavi u Kninu. Jedan broj ratnih veterana Gromova u sastavu svojih Moto klubova veterana sudjelovao je u moto defileu „Ponos ratnih veterana“ u Kninu, te u Čavoglavama.

Također ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“ – članovi Udruge Crne mambe sudjelovali su na veličanstvenoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i koncertu Marka Perkovića – Thompsona u Čavoglavama.

U Petrinji su predstavnici URV 2. gbr Gromovi sudjelovali na polaganjima vijenaca na središnjem gradskom groblju i spomeniku Pukovniku Predragu Matanoviću i svim braniteljima u obrani i oslobađanju Petrinje.

Istoga dana na športskim natjecanjima povodom Dana pobjede u Sisku, momčad mladih Gromova osvojila je prvo mjesto u malom nogometu, dok je momčad ribiča Gromova osvojila drugo mjesto u ribolovu.

U Selima kod Siska u spomen na bojnika Stjepana Hrvojića, poginulog  pripadnika 2. gbr „Gromovi“ u operaciji Oluja,  5. kolovoza je održan tradicionalni Memorijalni nogometni turnir „Stjepan Hrvojić – Pepo“. Momčad URV 2. gbr Gromova osvojila je prvo mjesto.

Ovo je samo jedan dio proslava i obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja gdje su sudjelovali ratni veterani Gromova i članovi Udruge ratnih veterana Gromova. Svakako da je veliki broj Gromova sudjelovao i na drugim mjestima, u svojim gradovima i općinama čime pridonose da se ne otrgne zaboravu ovaj značajan događaj u povijesti našega naroda kojega su i  sami bili sudionici, te da se ne zaborave poginuli prijatelji i uloga i značaj 2. gardijske brigade u Domovinskom ratu.