Gromovi na obljetnici u Borovom Selu i potpori generalu Markaču

0
1257

Udruga ratnih veterana 2. gbr Gromovi na poziv Udruge specijalne policije RH  iz Domovinskoga rata sudjelovala je  2.svibnja.2012.god. na obljetnici pogibije dvanaest redarstvenika u Borovom Selu. Predstavnici Podružnice veterana Gromova SMŽ zajedno s Udrugom specijalne policije Ose iz Siska nazočili su na komemoraciji u Borovom Selu i skupu potpore generalu Mladenu Markaču u Đurđevcu a povodom njegovog 57. rođendana.

Komemoracija u Borovom Selu započela je u 9 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku na ulazu u Borovo od kuda se krenulo u mimohod ratnih veterana specijalne policije i  veterana gardijskih brigada kroz selo pa sve do spomenika poginulim redarstvenicima.

U 10 sati obitelji poginulih redarstvenika, državna i vojna izaslanstva te mnoge braniteljske udruge položili su vijenace i zapalili svijeće na spomeniku poginulim hrvatskim redarstvenicima u Borovu Selu. Izaslanstvo specijalne policije  i predstavnici gardijskih brigada položili su zajednički vijenac i zapalili svijeće  Molitvu i blagoslov kod spomenika održao je vojni biskup mons. Juraj Jezerinac koji je potom u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima predvodio Misu zadušnicu za poginule redarstvenike.

Uz osnovnu poruku da naši generali nisu učnilo ono za što ih se optužuje, dostojanstveno i veličanstveno proslavili su istoga dana Đurđevčani i pripadnici braniteljskih udruga i specijalne policije iz čitave Hrvatske 57. rođendan general–pukovnika Mladena Markača. Mimohodom u 18 sati u kilometarskoj koloni koja je prošla dobrim dijelom Đurđevca i praćena velikim brojem Đurđevčana, našli su se Mladenovi suborci i Mladenovi sugrađani.

 

Na Misi u gradskom parku u 19 sati, na otvorenom ispred crkve sv. Jurja, bila je i generalova supruga Mirjana, sinovi iz njegova prvog braka, njegov stric Martin, te prijatelji, susjedi, kumovi. Koncelebriranu svetu misu, na kojoj se molilo za naše generale, predvodio je Ivica Horvat, policijski kapelan Varaždinske i Međimurske Policijskie uprave.  Pjevao je Zbor župe sv. Jurja uz pratnju Puhačkoga orkestra DVD-a, a izravno je prenosio Radio Đurđevac. Nadahnuta propovijed Ozrena Bizeka, đurđevačkog župnika i policijskog kapelana PU Koprivničko-križevačke županije, a na kraju misnog slavlja i obraćanje Josipa Klema, predsjednika Udruga specijalne policije RH, o Markaču kao čovjeku i domoljubu, ratniku i branitelju, mnogima su izmamile suze na oči. U očekivanju oslobađajuće presude, đurđevačko rođendansko slavlje „Generalu, s ljubavlju“ pripremljeno Mladenu Markaču u čast je nastavljeno uz želju svih da slijedeći rođendan general proslavi u svojem rodnom Đurđevcu, a završilo višesatnim koncertom na kojem su nastupale domaće glazbene snage i gosti i hrvatske estrade.

URV 2. gbr Gromovi/ www.djurdjevac.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here