Gromovi na obilježavanju Dana branitelja zagrebačke županije (Foto)

0
1294

Pokupsko, 27. lipnja 2013.

Danas je u Pokupskom Zagrebačka županija zajedno sa svojim braniteljima obilježila Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Mnogobrojni branitelji iz gotovo cijele županije okupljeni u svojim udrugama pristigli su u Pokupsko i prisjetili se 27. lipnja 1991. godine kada je na Pokupsko bojište raspoređena 2. gardijska brigada „Gromovi“ i od kuda se branila Zagrebačka županija.

Središte svečanosti bilo je prisjećanje na hrabrost i žrtvu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, a napose onih koji su položili svoje živote u obrani Republike Hrvatske. Na svečanom postrojavanju u Pokupskom postrojili su se branitelji iz mnogih postrojbi Hrvatske vojske iz vremena Domovinskog rata, a među njima posebno mjesto pripalo je upravo braniteljima, ratnim veteranima 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Nazočnim braniteljima prigodnim su se riječima zahvale za spremnost, žrtvu i doprinos u obrani RH u Domovinskom ratu, te čestitkom za dan branitelja obratili načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić, jedan od ratnih zapovjednika 153. brigade HV Velika Gorica, Nikica Repač, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Damir Mateljan.

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pokupskom misu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje služio je pokupski župnik Robert Jonjić.

Nakon svete mise branitelji i uzvanici u mimohodu su došli do mosta na rijeci Kupi gdje su odali počast poginulim braniteljima spuštanjem vijenaca i cvijeća u Kupu.

Svečanost je nastavljena zajedničkim druženjem uz objed pod vojnim šatorima uz rijeku Kupu.

U prigodi Dana hrvatskih branitelja zagrebačke županije, pisac i ratni veteran 2. gbr „Gromovi“ Antun Jozing poklonio je županu Stjepanu Kožiću u ime URV 2. gbr „Gromovi“ svoj ratni roman „Mrtvi se ne vraćaju“.

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here