Gromovi na obilježavanju Dana branitelja Grada Siska (Foto)

0
1039

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ sudjelovala je na središnjem obilježavanju Dana branitelja Grada Siska koje je održano u nedjelju, 1. rujna 2013. godine u Sisku.

U spomen na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu izaslanstva državnih, regionalnih i lokalnih vlasti, Policije, kao i mnogobrojne braniteljske udruge položile su vijence i zapalile svijeće kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac, te kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana.

U ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, te  ministarstva branitelja, vijence je položilo izaslanstvo predvođeno umirovljenim stožernim brigadirom Petrom Bajanom,  dok je u ime Ministarstva obrane RH vijence položio i zapalio svijeće izaslanstvo predvođeno brigadnim generalom Slavenom Zdilarom. U ime ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici URV 2. gbr Gromovi Podružnice sisačko-moslavačke županije. Na groblju Viktorovac predstavnici branitelja Grada Siska položili su vijence i zapalili svijeće na grobu ratnog načelnika stožera OS RH generala Janka Bobetka i na grobu ratnog načelnika PU sisačko-moslavačke županije generala Đure Brodarca. Na grobu Janka Bobetka izaslanstvo je predvodio brigadni general Drago Matanović, a na grobu Đure Brodarca predsjednik Udruge specijalne policije „Ose“ Sisak, Srećko Telar.

U Katedrali Uzvišenja Svetog Križa služena je Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje grada Siska. Svetu Misu predvodio je katedralni župnik Marko Karača.

Svečanost Dana branitelja kod spomenika na Kontrobi otvorio je predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Siska Davor Smuđ (predsjednik URV 2. gbr Gromovi PSMŽ).

Uz Davora Smuđa i sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček na svečanosti su se obratili Željko Soldo, predsjednik Skupštine sisačko-moslavačke županije i Petar Bajan u ime predsjednika RH i ministarstva branitelja.

Povjesni osvrt obrane Siska i Banovine dao je umirovljeni brigadni general Vlado Hodalj, ratni zapovjednik 120 brigade „Ban Toma Bakač“ Sisak, postrojbe koja na današnji dan slavi i Dan svoje brigade.

Sudionici ove proslave obišli su i Spomen sobu poginulih branitelja Grada Siska, a u prostoru HVIDR-e Sisak Izložbu polaznika dječje radionice u projektu „Učimo kroz igru“.

U 18 sati u Budaševu svečano je otkriven Spomenik braniteljima za čiju je izgradnju inicijativu pokrenula Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Budaševo, a pokrovitelj izgradnje bio je Grad Sisak. Spomenik je blagoslovio župnik Budaševa Krešimir Bulić koji je u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca služio Misu zadušnicu za poginule branitelje. Na otkrivanju spomenika nazočio je i ministar branitelja Predrag Matić koji je položio vijenac i zapalio svijeću. Izaslanstvo URV 2. gbr Gromovi sudjelovalo je na ovoj svečanosti i u spomen poginulim braniteljima zapalilo svijeću na otkrivenom spomeniku.

Program obilježavanja Dana branitelja grada Siska nastavlja se 3. rujna u Barutani – Muzeju Domovinskog rata, gdje će od 14 sati prigodnom izložbom “Barutana – uspomene pobjednika” predstaviti predmeti koje su donirali branitelji, a udruge branitelja iz Domovinskog rata predstavit će svoje djelovanje i projekte vezane za promociju Domovinskog rata.

Pripadnici OSRH održat će taktičko tehnički zbor i predstaviti naoružanje i opremu kojom su opremljeni tako da će posjetitelji moći vidjeti najsuvremenije naoružanje Hrvatske vojske iz petrinjske vojarne Pukovnik Predrag Matanović.

U spomen na 3. rujna 1991. godine,  na dan kada je sisačku vojarnu Barutana Hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA, branitelji grada Siska ovaj datum obilježavaju kao svoj dan. Proslavu Dana branitelja grada Siska tradicionalno organiziraju Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Siska i Grad Sisak, a ove godine u organizaciju je uključena i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 120. brigade HV Ban Toma Bakač – Sisak.

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here