Gromovi na obilježavanju 23. obljetnice 1. gardijske brigade Tigrovi i Dana 1. mb Tigrovi (Foto)

0
1747

U petrinjskoj vojarni Pukovnik Predrag Matanović, 1. mehanizirana bojna Tigrovi Gardijske motorizirane brigade obilježila je u ponedjeljak 4. studenog 2013. godine 23. godišnjicu osnutka 1. gardijske brigade Tigrovi i Dan svoje postrojbe.

Prva mehanizirana bojna Tigrovi gmtbr HKoV-a je postrojba koja baštini tradiciju i nosi ime nekadašnje ratne i legendarne 1. gardijske brigade Tigrovi. Smještena je u petrinjskoj vojarni zajedno s 2. mehaniziranom bojnom Gromovi.

Na prigodnom postrojavanju pripadnicima Tigrova obratili su se njihov zapovjednik, bojnik Zdenko Fiala i načelnik stožera Gardijske motorizirane brigade, brigadir Tihomir Kundid. Povodom Dana postrojbe brigadir Kundid istaknutim je pripadnicima bojne uručio pohvale i nagrade dodijeljene od zapovjednika HKoV-a general bojnika Dragutina Repinca i zapovjednika brigade, brigadnog generala Borisa Šerića.

Nakon postrojavanja, u vojnoj kapeli svetoga Ilije Proroka, vojni kapelan don Milenko Majić služio je svetu misu za poginule i umrle branitelje – pripadnike 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

Na svečanosti uz zapovjednike postrojbi i članove zapovjedništva Gardijske motorizirane brigade iz Knina i predstavnike petrinjske policije, nazočili su i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Postrojba Tigrova ustrojena je prvotno u sastavu specijalne policije MUP-a RH 5. studenoga 1990. godine u Rakitju nedaleko Zagreba, a od svibnja 1991. gardijska je brigada Zbora narodne garde RH, kasnije HV-a. Slogan „Za hrvatsku kao Tigar“ poznat je u svim dijelovima Hrvatske, jer je to postrojba koja je sudjelovala u obrani Domovine u svim njenim dijelovima. U Domovinskom ratu kroz 1. gardijsku brigadu Tigrove prošlo je preko 11000 branitelja, 1711 ih je ranjeno, preko 200 Tigrova prošlo je torture srpskih logora. O težini i odgovornosti koju su tijekom ratnog puta podnijeli Tigrovi u stvaranju Domovine svjedoči broj od 367 poginulih i šest nestalih branitelja – Tigrova.

 Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here